Veszprém emblematikus helyszíne

2021.04.29. 16:00

Tízéves fennállását ünnepli a Kolostorok és kertek

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, a Séd völgye a város emblematikus helyszíne évszázadok óta: a kora középkorban itt jött létre a veszprémvölgyi apácakolostor, a várhegy alatti Szent Katalin kolostorban IV. Béla király lánya, Margit nevelkedett több éven át, míg a 17. században a jezsuita rend tagjai kezdték el építeni a területen ma is meglévő templomot.

Marton Attila

Hozzátette, a mintegy két kilométer hosszan elnyúló és nagyjából nyolc hektáron fekvő park az 1800-as évektől kedvelt kirándulóhellyé vált, az 1960-as években létesült és mintegy tíz évig itt működött a vidámpark, valamint több hazai film, így a Fényes szelek és a Szindbád egy-egy kockáját is rögzítették itt.

Brányi Mária elmondta, a park rehabilitációját 2006 és 2010 között végezték el: több játszótér készült, növényeket telepítettek, rendbe hozták a sétaösvényeket és megújították a műemléki épületeket. A Kolostorok és kertek létrejötte óta több vállalkozás jött létre a területen, és elkészült a völgyet a Gulyadombbal összekötő Rovaniemi-lépcső. Megjegyezte, a Veszprém által az elmúlt években elnyert virágosítási díjakban is kulcsszerepet játszott a megújított Séd-völgy.

Szabó Péter, a Kolostorok és kertek Kft. ügyvezetője elmondta, a 2011-ben létrejött társaságuk legfontosabb feladatai a zöldterületek kezelése és a köztisztasági feladatok ellátása mellett a turisztikai célú fenntartás, amelynek részeként a családi rendezvényektől kezdve iskolák és civil szervezetek programjain keresztül a városi nagy rendezvényekig – Kabóciádé, VeszprémFest – számos eseménynek otthont biztosítanak. Az elmúlt tíz évben mintegy 400 rendezvényt tartottak a Kolostorok és kertekben.

Újságírói kérdésre válaszolva Brányi Mária elmondta, a terület fejlesztési tervei között szerepel a Veszprémvölgyi utca megújítása, valamint egy elektromos közbringarendszer létrehozása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában