országos vers- és prózamondó verseny

2021.05.15. 09:00

A platánfák árnyékában szavalnak május utolsó hetén Balatonkenesén

 Balatonkenese Város Közművelődési Intézmény és Könyvtára, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Versmondók Egyesületével és a Latinovits Emlékmű Alapítvánnyal együttműködésben, Pilinszky János születésének 100. halálának 40. évfordulója alkalmából megrendezi a Pilinszky János II. országos vers- és prózamondó versenyt.

Horváth Virág

A 2021. május 28-29. között megrendezett megmérettetésre várják a versenyzőket, versbarátokat, az irodalom kedvelőit. Balatonkenesén, a strand közvetlen szomszédságában, a platánfáktól árnyékos Fürdő utcában található az a ház, melynek homlokzatán szép emléktábla hirdeti, hogy nyaranta ott töltött hosszabb-rövidebb időt Pilinszky János költő, 1931 és 1944 között.

A kortárs irodalom egyik legnagyobb költője tehát tízéves korától tizenhárom esztendőn át e településen nyaralt. A mélyen vallásos Költő a háztól nem messze, egy dombtetőn álló, 1819-ben Szűz Mária tiszteletére épült templomba járt szentmisére.

Ifjúkori versei, például az Éjféli fürdés, a Kánikula, az Őszi vázlat balatoni témájúak, és vélhetően a kenesei nyaralások ihlették. Prózai munkásságának egyik írása, az Őszi csendélet 1943. október 31-én jelent meg a Szent István Társulat hetilapja, az Élet hasábjain. E tárcában, a nyaraló kis kertjének állít emléket. „Egy kerti szék, egy kinnfeledt nyugágy.”

Balatonkenese Város Közművelődési Intézmény és Könyvtára Pilinszky emlékének megőrzését, az irodalom nyelvének ápolását különös jelentőségűnek tartja, ezért kerül sor a szavalóverseny megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában