tizennégy agóra

2021.05.16. 07:00

Megnyitották kapuikat a közművelődési intézmények

Egyszerre tartott ünnepséget az újranyitás alkalmából az ország tizennégy agóra kulturális központja, köztük a veszprémi, valamint több mint ezer közművelődési intézmény szombaton.

Marton Attila

A veszprémi kiállítást Jancsekné Zsebe Katalin nyitotta meg

Fotó: Marton Attila / Napló

A Nemzeti Művelődési Intézet „Nyitunk” elnevezésű programján egy időben nyílt kiállítás az ország tizenöt helyszínén – a tizennégy agórában és Lakiteleken – a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás. A Veszprémben is közvetített lakiteleki központi megnyitón Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke kiemelte, a népművelésben és a kultúrában fordulatot hajtanak végre, amelyben a tőke helyett-mellett a tudásra és a tehetségre támaszkodnak. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, a közművelődési intézmények, közösségi színterek a helyi kulturális élet meghatározó részei, évente országosan közel 70 millió látogatót fogadnak, és a rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal járulnak hozzá a helyi kulturális élet megteremtéséhez.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, az utóbbi egy évben a városi intézmények járvány miatti bezárásával nagy hiányt szenvedtek el a veszprémiek, mert nem tudtak másokkal találkozni, miközben főként a közösség által válhatunk igazán emberré.

Battyányi-Nagy Annamária énekelt és verset szavalt
Fotó: Marton Attila / Napló

Jancsekné Zsebe Katalin, az Agóra Veszprém programszervezési csoportvezetője elmondta, a következő hónapokra sokszínű programkínálatot állítanak össze, köztük táborokat, szabadtéri rendezvényeket. Megjegyezte, az agórák célkitűzése sokszínű és változatos programkínálat biztosítása.

A rendezvényen énekelt és verset szavalt Battyányi-Nagy Annamária (TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad), bakonyi táncokat mutatott be Vastag Richárd és Horváth Klaudia (Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában