nemzetiségi tartalmak

2021.05.06. 06:50

Német nyelvű táborban pótolják az elmaradt közösségi élményeket a gyerekek Barnagon

A Barnag Jövőjéért Alapítványnak három sikeres pályázata is van, amelyek segítségével a terveiket megvalósíthatják 2021-ben. Az egyik ilyen a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázat volt, amelyen 300 ezer forintot nyertek nyári német tábor szervezésére.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Amikor 2019 őszén elhatároztuk, hogy 2020 júniusában nyelvi tábort szervezünk, nem is gondoltuk, milyen égető aktualitása lesz annak, hogy a távoktatással eltelt iskolaév végén a gyerekeknek közösségi és közös tanulási élményeket tudjunk biztosítani. Tavaly 16 felső tagozatos, németül tanuló gyermek vett részt a táborban, egy részük nemzetiségi iskolák tanulója – mondta el Sz. Kósa Anikó, a Barnag Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Két némettanár, Diénes Melinda és Sz. Kósa Anikó vezette, illetve az alapítvány egy további tagja, Debreczeniné Mórocz Márta segítette a táboroztatást, ahol középiskolás fiatalok önkéntesekként végezték (az érettségihez kötelező) közösségi szolgálatukat.

Mivel az első tábornak nagy sikere és nagyon jó visszhangja volt, ezért 2021 nyarára újból meghirdetik az ingyenes tábort, a Miniszterelnökségtől nyert pályázati pénz és a barnagi önkormányzat segítségével, illetve az alapítvány saját forrásainak a felhasználásával.

Sz. Kósa Anikó szerint a gyerekeknek nagy szüksége van a közösségi együttlétre Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Úgy gondoljuk, hogy több mint egy év távolléti (online) oktatás után a gyerekeknek és az őket hiányoló tanároknak is nagyobb szüksége van a közösségi együttlétre, mint valaha. A tábor a tervek szerint július 5. és 9. között, a barnagi faluház – alapítványunk által létrehozott – helytörténeti gyűjteményében, vagyis autentikus környezetben nyújt majd tartalmas, ugyanakkor rendhagyó tanulási lehetőséget sok zenével, kézműves foglalkozásokkal és kirándulásokkal, kiemelten német nemzetiségi tartalmakkal. A tábor központi témája: a német nemzetiség ünnepnapjai az év körforgásában a Balaton-felvidéken – tudtuk meg Sz. Kósa Anikótól.

Az ötnapos napközis táborba idén is barnagi, nagyvázsonyi, tótvázsonyi és balatonfüredi iskolásokat várnak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában