Orgonák éjszakája

2021.08.12. 11:30

Három egyházzenész adott koncertet a pápai református ótemplomban

Három tehetséges kántor: Parola Csaba, Gönye Martin és Hamar Dávid szólaltatta meg a hangszerek királynőjét, sokszínű zenei utazással megajándékozva az Orgonák éjszakájára érkező közönséget.

Laskovics Márió

Hamar Dávid tatabányai kántor barokk, impresszionista darabokkal és korál-improvizációkkal készült

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pannonia Reformata Múzeum az Orgonák éjszakája programsorozathoz másodszor csatlakozva, ingyenes komolyzenei koncertet kínált az érdeklődőknek múlt szombaton a református ótemplomban. Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a korábban elhagyatott imahely élő épületként működik, ahol emberek szeretnének gyönyörködni a szépben.

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a közönséget a református ótemplomban Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Parola Csaba, a református templom és Gönye Martin, a Nagytemplom kántora már koncerteztek itt. Büszkék vagyunk rájuk. Nem kell mindig elmenni a világ végére, hogy csodát lássunk. Lehet, hogy csak jobban körül kell nézni, és Pápán is felfedezhetünk olyan kincseket, amelyekre mindnyájan felnézhetünk, felekezeti hovatartozás nélkül. Hamar Dávid Tatabányáról jött, júliusban végezte el Pápán a kántorképzőt, orgonista és fizikusnak készül – mondta el a fellépő egyházzenészekről a gyűjteményi igazgató.

Gönye Martin, a Nagytemplom kántora barokk és kortárs műveket adott elő Fotó: Laskovics Márió/Napló

Köntös László a keresztyén kultúra kapcsán kifejtette, hajlamos úgy érezni, hogy a mai világ meg van bolondulva, tarthatatlan és elviselhetetlen irányba halad. Mintha minden kifordult volna, „minden egész eltörött”. De ez tévedés, mert a reményt keresve kiváló kapaszkodó egy-egy ilyen koncert, ahol befogadó érzékenységgel a dolgok a helyükre kerülnek, újra összeáll az egész.

Parola Csaba is megszólaltatta az orgonát Fotó: Laskovics Márió/Napló

Parola Csaba elmondta, jó lehetőség az Orgonák éjszakája programsorozat, melyhez egyre több helyütt csatlakoznak. Egy hosszabb, közel tízperces, egy basszus témára épülő, variációs barokk Pachelbel-darabbal, Gárdonyi Zoltán egyik pasztoráljával, valamint egy református énekeskönyvi dallam improvizációjával készült.

Gönye Martin szerint az országos kezdeményezés remek ötlet, mert közelebb viheti a laikusokat, nem templomba járókat is az orgonazenéhez. Örül, hogy ökumenikus együttműködés jött létre. Az orgonairodalomban kikerülhetetlen barokk kori – többek között Bachtól – illetve kortárs szerzeményeket, például a pápai zsidóság emlékének is adózva John Williams egy a Schindler listája című filmhez írt darabját, valamint Denis Bédard-variációkat, adott elő mély átéléssel.

Hamar Dávid tatabányai kántor barokk, impresszionista darabokkal és korálimprovizációkkal készült Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hamar Dávid református családban nevelkedett, lelkész édesapja gyülekezetében kántor, jelenleg az ELTE-n fizikusnak tanul. Barokk, impresszionista darabot, és református énekeskönyvi korálimprovizációkat hozott a hangversenyre, melynek, mint mondta, íve volt a zenetörténet kezdetétől a lélek megnyugvásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában