Vonzó műsorterv, új képzés, stabil háttér

2021.08.24. 07:00

Évadnyitó társulati ülés a Veszprémi Petőfi Színházban

Évadnyitó társulati ülésen jelentette be a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál, hogy a napokban elkezdődnek a Hőstenor próbái, és a 2021–2022-es évadban tizenhat különböző darabot játszanak.

Rimányi Zita

A Veszprémi Petőfi Színház évadnyitójának résztvevői

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A színpadi háttértechnikákat megismertető képzést indítanak fiataloknak, hogy az előadásokhoz szükséges szakmákban az utánpótlást biztosítsák.

– Színházunk helyzete a koronavírus-járvány közepette is biztos. Jó érzékelni, hogy szakmai munkánkat elismerik. Ezt az is mutatja, hogy a pályázati támogatások igénylésekor is sikerrel járunk. Így nyugodtan dolgozhatunk, álmodhatunk, azaz megvalósíthatjuk terveinket – mondta Oberfrank Pál. Hozzátette: alapfeladatuk ellátása mellett az utóbbi időben felerősödött a társadalmi felelősségvállalás terén végzett tevékenységük.

Brányi Mária, Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna az évadnyitó társulati ülésen
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A társulati ülésen elhangzott, a művészeik és fiatal tehetségeik szereplésével színpadra kerülő Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági, zenés előadás a XI. Magyar Nyári Fesztiválon elnyerte a legjobb gyermekelőadásnak járó díjat.

Brányi Mária veszprémi alpolgármester a fenntartó képviseletében vett részt az évadnyitó ünnepségen. Kiemelte, vonzóvá teszi a színházba járást a Petőfi műsorterve. Reméli, hogy minél több alkalommal élnek a helyiek is az előadások nyújtotta szórakozási lehetőségekkel. A hamarosan kezdődő évadban az intézményben megtekinthető lesz többek között A mindenség elmélete, a Lili bárónő, a Mozart!, az Ahogy tetszik, az Abigél titkai, a Holdbéli csónakos, A két Lotti, az Egypercesek, a Hagymácska című darab és a De szeretnék gazdag lenni… című est is.

Az évadnyitó társulati ülésen Oberfrank Pál elmondta, a Kabóca Bábszínházzal együttműködve műsorra tűzik a Bánk bánt.

A Veszprémi Petőfi Színház évadnyitójának résztvevői
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Emellett elhangzott, a Veszprémi Petőfi Színház 13 és 18 év közötti fiataloknak képzést hirdet: az érdeklődők jelentkezhetnek a két évadon át tartó PetőfIfIakadémia elnevezésű kurzusra. Ezzel azokra a háttérmunkákra szeretne szakember-utánpótlást biztosítani az intézmény, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a színészek a színpadra léphessenek.

Akik felvételt nyernek, megismerhetik a színházi szakmákat, személyiségfejlesztő, közösség- és kapcsolatépítést segítő foglalkozásokon vehetnek részt. Mielőtt vizsgát tesznek, olyan tantárgyakat tanulhatnak, mint a színészmesterséget oktató színészszerűség, a marketingből kóstolót adó kreatívtan, a hangosítással foglalkozó akusztikaland, a világosítók munkáját bemutató megvilágosítás, valamint a súgók, az ügyelők feladatait ismertető szakasszisztáló. Mindemellett például „mű-szakik” is lehetnek, azaz a színház műszaki munkatársai is tájékoztatókat tartanak majd a fiataloknak.

Maximum 25-en vehetnek részt az első félév óráin, de jövő ősszel a tervek szerint újabb évfolyamot indít a PetőfIfIakadémia. A tanfolyamot a veszprémi egyetemmel és az Európa Kulturális Fővárosa projekt szakembereivel együttműködve valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában