A költő lépteit követi

2021.09.14. 14:00

Radnóti utolsó útján jár Tóth Péter Lóránt versvándor

Radnóti Miklós, a XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb hatású szerzőjének utolsó útját követi Tóth Péter Lóránt versvándor, aki a településről indulva Abdáig gyalogol.

B. Virág Rita

Fotó: Balogh Akos

Tóth Péter 14 évesen, az általános iskola utolsó évében találkozott először Radnóti Miklós költészetével. Azt mesélte, kitűnő magyartanára, Bődi Szabolcs az egyik órára bevitte magával a Bori-notesz eredeti másolatát, és az akkor hallott versek, történetek magával ragadták.

– Lenyűgözött Radnóti életigenlése, az életbe való kapaszkodása, ahogy megpróbált lélekben erős maradni és hazajutni. (Radnóti Miklós munkatáborba került és 1944-ben az akkori jugoszláviai Bortól a Győr melletti Abdáig menetelt sorstársaival. Az út során születtek a Bori-notesz versei – a szerző.) Akkor elhatároztam, titkos fogadalmat tettem, hogy egyszer bejárom Radnóti utolsó útját. Tudni akartam, hol születtek a XX. század legcsodásabb és legmegrázóbb költeményei, úgy mint például a Levél a hitveshez, vagy a Hetedik ecloga – mesélte lapunknak a versvándor.

Az egykori testnevelő tanár végül 2019. augusztus 31-én vágott neki a mintegy 850 kilométeres távolságnak. Az első napokban nem várt segítséget kapott egykori magyartanárától, aki egy kisbusszal elkísérte, esténként bevárta és a járműben meg tudtak pihenni. Bortól Belgrádig így jutott el. Innen már magyar lakta vidék következett, ahol mindig akadt egy-egy honfitársunk, aki szállást adott neki.

Magyarországra érve a Mohácstól Szentkirályszabadjáig tartó szakaszt vonattal tette meg, mert Radnótiékat marhavagonokba zárva vitték el a Veszprém melletti faluba. Ezt leszámítva végig gyalogolt Abdáig, napi 35-40 kilométert tett meg. Az út során több helyütt előadást tartott a költő- óriásról és ezalatt, számításai szerint, mintegy 3500-4000 ember hallgatta meg. Az útra egy forgatócsoport is elkísérte, a szabadkai Pannon Televízió négyfős stábja sorozatot és egész estés filmet is készített a kalandjairól Radnóti nyomában címmel.

Amikor közel egy hónap után célba ért, akkor úgy gondolta, soha többé nem vállalkozik az embert próbáló kihívásra, azonban mostanra megváltozott a véleménye.

– Eldöntöttem, ötévente végigjárom újra ezt az utat, és közte egyszer pedig a magyarországi szakaszt, Szentkirályszabadjától Abdáig. A kulturális túrám egyik hozadéka, hogy Abda polgármestere, Szabó Zsolt és a győri tanárok megszervezték a Radnóti-emlékmenetet. Most nagyjából kétszázan veszünk részt rajta. Idővel az a cél, hogy nemcsak Magyarországról, hanem a Kárpát-medence magyar lakta vidékeiről minél többen vegyenek részt rajta. A menet szeptember 17-én indul – ekkor keltek útra Radnótiék is Borból – addigra érek én is oda – magyarázta.

Tóth Péter tegnap reggel hat órakor indult el Szentkirályszabadjáról, Veszprémbe érve, nyolc órakor előadást tartott a Lovassy-gimnáziumban, majd folytatta útját, Zircen, Bakonyszentlászlón, Veszprémvarsányon, Écsen és Nyúlon áthaladva. Szeptember 17-re éri el Abdát.

Tóth Péter hét éve hagyott fel a testnevelő tanári pályával, azóta járja az országot és a Kárpát-medencét: rendhagyó történelem- és irodalomórákat tart. Szent László életútját, vagy 1956 történéseit eleveníti fel, illetve Radnóti életművével ismerteti meg a diákokat. Versvándornak tartja magát, feleségét is utazásainak köszönheti, az egyik ilyen prezentáción ismerte meg a Drávaszögben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában