Több szempontból is példaértékű kiállítás

2021.09.15. 06:50

Közel 480 millió forintból újult meg a Reguly Antal Múzeum épületegyüttese

A zirci önkormányzat, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház ünnepélyes keretek között adta át kedden a múzeum felújított műemlék épületegyüttesét és a benne kialakított Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítást.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Az épület, a Dubniczay-ház 1766-ban épült, az évszázadok során sok mindent látott, ám ehhez hasonló eseményt nem biztos – fogalmazott köszöntőjében Ottó Péter, Zirc polgármestere.

– Ha Reguly Antalról beszélünk, akkor itt, Zircen sokkal többek számára ismerős a neve, mint esetleg az ország más tájain élőknek. Minden olyan tudományos munka, ami a nagyközönség számára ismertebbé tesz egy jeles személyiséget, nagyon fontos. A ma embere számára különösen – fűzte hozzá beszédében a városvezető.

Beszélt arról is, hogy a Reguly Antal életét és néprajzkutatói munkásságát bemutató első kiállítás az apátság épületegyüttesében, a műemlék könyvtár folyosóján volt látható, még 1964-ben nyitották meg. Az állandó kiállítás 1996-ban létesült, ám előtte négy évvel a város már megalapította a néprajzkutatóról elnevezett múzeumot.

Marton Károly nemezelőmester (balról a második) irányításával piros- fehér-zöld színű kötél készült, melyet (jobbról) Ottó Péter, Kovács Zoltán és Kemecsi Lajos sodort, majd vágott át Fotó: Balogh Ákos/Napló

 

– Az önkormányzat és az intézmény egy évtizedes munkájának eredményeként újulhatott meg a körülöttünk látható épületegyüttes – jegyezte meg Ottó Péter.

– Most teljesen megújult a főépület a pincétől a padlásig, és megszületett a Regulyversum kiállítás, amely a 21. század színvonalán, interaktívan jelenik meg – hangsúlyozta Ottó Péter.

A megújult múzeum avatóünnepségén Kovács Zoltán országgyűlési képviselő megjegyezte, apró hiányérzetünk lehet a beruházással kapcsolatban, ugyanis a pince még nincs teljesen kész. Mint mondta, közel 480 millió forintba került az épületegyüttes megújítása, ő maga pedig folyamatosan figyelemmel kísérte az építkezést. – Zirc büszke lehet az épületre, ám nem elég azt helyreállítani, tartalommal is meg kell tölteni – fogalmazott Kovács Zoltán.

– A kiállítás számos szempontból példaértékű. Elsősorban azért, mert a 21. század harmadik évtizedében várhatóan az egyik legfontosabb kérdéssel, az identitással foglalkozik, érzékenyen és felkészülten – mutatott rá beszédében Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. Hozzátette: ez a tárlat is igazolja, hogy a múlttal kapcsolatos kötelékek tagadhatatlanok, az örökség mégsem elsősorban a múltról szól, hanem a jelenről.

Kemecsi Lajos hangsúlyozta: ezt a tárlatot mind Reguly Antal, mind a hasonlóan elkötelezett kutatók elismeréssel értékelnék. Ruttkay-Miklián Eszter múzeumigazgató kiemelte: a múzeum hatalmas örömet jelent a helyieknek és a kultúra barátainak.

A megnyitón műsort adott a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában