Helytörténeti naptár zirci és bakonyi fotókkal

Az ötvenes, hatvanas évek világába repítette a közönséget Müller Anikó Zirc és a festői Bakony anno 2022 című helytörténeti naptárának bemutatóján, mely ezúttal is zsúfolásig megtöltötte a városháza nagytermét. A kiadvány a tizenkilencedik a sorban.

Kelemen Gábor

Müller Anikó, Szabolcsi Andrea és Szakács Ildikó tolmácsolta az öszszegyűjtött emlékeket a közönség felé

Fotó: Kelemen Gábor

A Kócos kis ördögök voltunk című Metro-slágerrel kezdődött az est a csetényi Zenergia együttes előadásában. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 4. C osztályos tanulói táncot jártak a hasonló jelenetet megörökítő régi felvétel előtt, mely a zirci óvodásokat ábrázolta. A piros rollerrel, a kisrádióval és a pöttyös labdákkal retró hangulat lett úrrá a teremben.

A naptárbemutató különlegessége volt, hogy a kiadvány szerzője, Müller Anikó, valamint Szakács Ildikó és Szabolcsi Andrea civilektől összegyűjtött emlékcsokrot osztott meg a hallgatósággal. Kedves, időnként humoros történetekbe ágyazva elevenedett meg az akkori Zirc, a széksorokból érkező csendes diskurzus pedig jelezte, hogy bizony a közönség soraiban is vannak szemtanúk, akik mosolyogva, nosztalgiával tekintenek az elhangzottakra. Kaszás Béla a falra vetítve lapozta át a jövő évi falinaptárt, melyen a régi zirci és bakonyi világot megelevenítő fekete-fehér fotográfiák mellé napjaink természeti képei is párosulnak.

Müller Anikó, Szabolcsi Andrea és Szakács Ildikó tolmácsolta az öszszegyűjtött emlékeket a közönség felé Fotó: Kelemen Gábor

A műsort vastaps kísérte, majd tolmácsolták Szalczer Lajos zirci származású orvos ajánlóját, melyben elhangzott: „Gyerekkorom óta szeretettel nézegettem szüleim régi fényképeit, amelyeken a háttérben mindig megjelent a város életéből is egy-egy darab. Ezeket az emlékeket idézik fel bennem a Zirc anno kiadvány képei is. Kicsit visszavisz az időben, bemutatva azokat a helyeket, amelyek mára megváltoztak, eltűntek. Bekukkanthatunk szüleink, nagyszüleink életébe, mindennapjaiba. Nyomon követhetjük Zirc város fejlődését”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában