Szerelmeink árnyalatai

2021.11.23. 11:30

A Petőfi-színházban Shakespeare-darab került színpadra

Négy páros, több szálon futó történet, vágyott társa eléréséért férfiruhába bújó nő a Veszprémi Petőfi Színház új bemutatójában.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A romantikát érzelmi színezetű lírai elemekkel és azok kritikáival, paródiává, szatírává erősödő mozzanatokkal együtt jeleníti meg Shakespeare. Ahogy tetszik című vígjátékában háromféle szerelmet mutat be: testi vonzalmat, plátói érzéseket és villámgyors egymásra találást. Közben néhányan jelentős változáson, személyiségfejlődésen mennek át.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Régen nem játszottunk már Shakespeare-művet színházunkban. Legutóbb kilenc éve a Szentivánéji álom című darab volt nálunk műsoron. Most az Ahogy tetszik című művet játsszuk. Fontosnak tartjuk, hogy hűséges közönségünk láthassa a híres angol drámaíró egyik legjobb vígjátékának színpadi változatát. Olyan előadást szerettem volna, amely hű a shakespeare-i világhoz, ezért a színpadkép a XVI. század végén Londonban épült Globe Színház adottságait idézi meg. A színészek korhű jelmezeket öltenek. Szabó Lőrinc fordításában Shakespeare szövegei költőiségben gazdagon szólalnak meg. Öröm visszaadni szinte minden mondatot, gondolatot, amely elhangzik. Ugyanakkor kihívást jelent, hogy nem realista közegben játszódik a mű, így nem menekülhetünk szituációs játékokba a történet megelevenítésekor. A színészek szinte üres térben vannak, minimális eszközöket használnak. A figyelmet játékmódjukkal irányíthatják magukra és persze nem hétköznapi, amit mondanak. Ősi karakterek jelennek meg az Ahogy tetszikben a hatalom képviselőitől a száműzöttségben élőkig egyaránt. Az alakok egyek abban, hogy ugyan sokféle filozófia mentén, de mind a boldogságért küzdenek – mondta el Oberfrank Pál, a darab rendezője és hozzátette: ez az előadás lehetőséget ad arra, hogy a művészek és a befogadók egyaránt kiszakadjanak abból a nyers világból, amelyben élünk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Shakespeare költészete eszünkbe juttatja, hogy nem a tárgyias világ számít, hanem nagyon fontosak viszonyaink, érzéseink. Veszprém kultúrában gazdag városában ez a shakespeare-i hagyomány is helyet kaphat. A rendező úgy véli, egyik nagy erénye az Ahogy tetsziknek, hogy sok szálon fut egyszerre a cselekmény, négy szerelmespár szerepel egy történetben. A szerző általuk kibontja fontos érzelmeink számos lehetséges szálát.

– Nagy úr a szerelem, nagy ajándéka az életnek. Rosalinda és Orlando esetében gyönyörűen beszél a drámaíró az érzés erősségéről. Szinte tapintható a feszültség a felek közt, akikről ebből a furcsa összekuszáltságból, a hevességből is kitűnik, hogy egymásnak teremtettek. Célia és Olivér esetében utóbbi megtisztulásán keresztül vezet az ösvény közös útjukig. Phoebe pedig eleinte nem becsüli az érte rajongó Silviust, mert önimádó, egy képzetbe szeret bele, de ki kell józanodnia – sorolta Oberfrank Pál, aki Próbakő és Juci kapcsolatát tartja a legbonyolultabbnak. A férfi udvari bolond, aki sok mindent kimondhat, rámutathat az igazságra akkor is, amikor mások nem. Mégis egy egyszerű, ártatlan nőt talál meg. Közben a történetben a tisztességről is látleletet kapunk – állítja a színházigazgató.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Úgy véli, a kétféle beszédmód szintén fontos értéke a darabnak. A szerző olykor líraian, olykor szatirikusan szól a szerelemről, annak sokféleségéről. Shakespeare ebben is zseniális. Mindenki meghallhatja a lényeget – hangsúlyozta a rendező – és találhat saját életében, tapasztalataiban a darabban oly szépen elmesélt helyzetekből. A nézőtéren ülve a látottak hatására ki-ki átgondolhatja saját sorsát, viszonyulását szeretteihez, a szeretethez, a szerelemhez. Komoly dolgokról szórakoztatóan beszél ez a kedves darab – szögezte le Oberfrank Pál.

Horváth Csenge Céliát alakítja. Úgy véli, fontos karakter, pedig a darab nagy részében csak megfigyelő, még nem szerelmes. Rosalinda barátnőjeként erős szeretet érez a férfiruhába bújt szerelmes nő iránt. Szinte együtt lélegzik vele, így tapasztalja meg az erős vonzalom, vágy érzését.

– Színészként egyfajta csendes jelenléttel emelem az álmokhoz ragaszkodás jelentőségét. Mégis kicsit kívülállóként vagyok a józan kontrája a felfokozott érzelmeknek. Rosalindát támogatom abban, ahogy minden szokástól eltérően igyekszik bizonyítani, egymásnak valók kiszemeltjével, Orlandóval. Célia is vágyik hasonlóan felemelő érzésre és a mű egy pontján villámcsapásszerűen bolondul meg. Nagy fordulat ez, jelentős az üzenete. Lehet ilyen őrület is a szerelem, minden szabállyal szembemenően. Sokféleképp kezdődhet, lehet boldog egy kapcsolat. Fantasztikus csoda, amilyen szöveget megszólaltatva beszélhetünk erről a színpadon – állítja Horváth Csenge.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában