Kultúra

2021.12.21. 11:00

Meséket mondtak gyerekek és felnőttek Sümegen

A közelmúltban megrendezett Mesélj nekem! mesemondó verseny az élőszavas mesemondás újjáélesztését tűzte ki célul – tájékoztatta lapunkat Oszkai Réka, a programot szervező Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója.

Szijártó János

A mesemondó verseny legfiatalabb korcsoportjának első helyezettje a zalaszántói óvodás, Forgács Johanna lett

Fotó: Szijártó János

he– Az élőszavas mesemondás ismérvei, hogy nem olvassák, illetve nem kell a mesét szóról szóra megtanulni, a mesemondók a történetet a környezetre reagálva, az adott szituációhoz igazodva színezik ki, szövik tovább. Mesemondóink gyönyörű, meghitt, szinte otthont idéző környezetben, oldott hangulatban, szabadon élvezhették a mesemondás örömét – tette hozzá. 

Mint megtudtuk, a négy korcsoportban (óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, felnőtt) meghirdetett versengésre negyvenhárman neveztek. Az első napon az óvodások és az alsó tagozatosok ajándékoztak meg bennünket szebbnél szebb mesékkel. Első helyezést Forgács Johanna, a Zalaszántói Kópékuckó Óvoda mesemondója ért el A félig nyúzott bakkecske című mesével. Második helyezett Zimmermann Anna Erzsébet volt a Sümegprágai Aranyalma Óvodából, harmadik helyezett pedig Kövesdy Kende a Gógánfai Tündérkert Óvodából. 

Az alsó tagozatos korcsoportban a zsűri a legjobbnak Ignácz Ketrin, a Zalaszántói Gersei Pethő Általános Iskola tanulójának szereplését ítélte. A második helyet Turcsi Katica Boglárka A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesével érdemelte ki, a harmadik hely pedig Vörös Viktóriát illette. Ők mindketten a Ramassetter Vince Általános Iskola tanulói. A második napon a felső tagozatosok és a felnőttek meséltek. A felső tagozatosoknál a Mese a fákról című mesével Sör Barbara nyerte a versengést, második Renczes Borbála, harmadik Hajnal Abigél, az egyik különdíjas pedig Dél Patrícia lett. Ők mindannyian a Ramassetter Vince Általános Iskola tanulói. A másik különdíj tulajdonosa Neményi Hanna, a Zalaszántói Gersei Pethő Általános Iskola mesélője volt. 

A felnőttek kategóriájában a győztes Lázár Ervin meséjével Kovács Róza Nóra, a zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnázium kilencedikes diákja lett, a második helyezett az Ajkáról érkező Szintén Krisztina, a harmadik a darvastói Varga Ágnes volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában