Fontos, hogy megóvjuk értékeinket

2022.01.30. 17:00

A magyar kultúrát ünnepelték Karakószörcsökön

Nyelvében él a nemzet – hangzott el Honvédő Szandra karakószörcsöki polgármester a magyar kultúra napjának ünnepi műsorában megtartott köszöntőjében.

Juhász-Léhi István

Forrás: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

A műsor megálmodója, Pintér Zoltán, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület szakmai igazgatóhelyettese a Himnusz elszavalása után eszperente nyelven köszöntötte a jelenlévőket. Honvédő Szandra kiemelte, a magyar kultúra napján a Himnuszon kívül számos más magyar kultúrát hordozó entitás is létezik, amelyekre szintén figyelmet kell fordítani. A magyar népi hagyományok, a folklór, a gasztronómia és számos világhírű művész mellett itt van nekünk a magyar nyelv is, hiszen nincs még egy olyan nyelv, amely alkalmas lenne arra, hogy egyetlen magánhangzó használatával köszöntőt lehessen írni. A műsor elején bemutatott saját kisfilmben összegyűjtött hungarikumok felhívják a figyelmünket arra, mennyire fontos, hogy megóvjuk értékeinket.

 

A falu vezetője kitért arra is, hogy a település életében az először megrendezésre kerülő ünnepség része egy átfogó kulturális stratégiának, amelyen kollégáival dolgoznak. A fő céljuk a térségi települések kulturális életének felfrissítése, képzések, tanfolyamok indítása, a tájegységi értéktár bővítése és kutatása, a fiatalok tehetséggondozása. Olyan közösségteremtő programokat kívánnak indítani, amelyek figyelembe veszik a falvak lakóinak igényeit, és minőségi, értekkel bíró élményhez juttatják őket. Ennek első lépéseként került sor a Civil Kaszinó megalapítására, amelybe a környező falvak olyan személyiségeit, alakjait várják, akik ki vannak éhezve a kultúrára, a tudományokra, és arról szívesen beszélgetnek kötetlenül.

 

A beszédet követően került sor az Icon Művészeti Társulat és a kiscsőszi Rekettye Néptáncegyüttes hol tréfás, hol komoly és elgondolkodtató műsorára, amelyben Romhányi József versei mellett magyar előadók magyar dalai hangzottak el, palatkai és kalotaszegi táncokkal megfűszerezve. A műsort egy közös vacsora követte. A rendezvényt támogatta az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és Hunyor Népfőiskola. JLI

képalá: A Magyar Kultúrát ünnepelték Karakószörcsökön Fotó: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában