Diákzsűri is értékeli az alkotásokat

2022.02.24. 17:30

Elkezdődött II. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Az ünnepélyes megnyitót követően A fehér vonal című namíbiai filmmel vette kezdetét csütörtök délután a II. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál. A négynapos programsorozatnak a Petőfi mozi ad otthont.

Polgár Bettina

Pozsgai Zsolt és Áldozó Tamás nyitotta meg a II. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A filmfesztivál nyitóünnepségén Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, színházi és filmrendező, a programsorozat ötletgazdája, valamint Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az első filmfesztivált 2020 novemberében tartották volna meg Pápán, azonban a járvány miatt az online térbe kellett költöztetni a programot. Idén 168 film nevezett különböző műfajokban a dokumentumfilmtől kezdve az animációs filmen át a táncfilmig (magyar alkotások is); ezek közül választották ki azokat a műveket, amelyeket a fesztivál keretében levetítenek.

Berfi Dicle Ögüt török rendező (jobbra), aki a Babylon vizei című dokumentumfilmmel vesz részt a rendezvényen, személyesen is ellátogatott a fesztiválraForrás: Polgár Bettina/Napló

A műsorban szereplő 19 filmet csütörtöktől szombatig ingyenesen, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők, a fesztivál eredményhirdetését pedig vasárnap 14 órakor tartják. A rendezvényt a vetítések mellett közönségtalálkozó is színesíti. Az alkotásokat filmes szakemberekből álló gárda értékeli; a zsűri elnöke, Árpa Attila színész, producer betegség miatt online követi a filmfesztivált. Emellett a pápai Petőfi Sándor Gimnázium tanulóinak részvételével diákzsűrit is felállítottak.

Pozsgai Zsolt köszöntőjében kiemelte, a település történelmi múltja és hangulata miatt döntöttek úgy, hogy Pápa városa adjon otthont a filmfesztiválnak. Mint mondta, a nemzetközi fesztivál célja, hogy összeismertesse, majd összefogja a magyar és a külföldi filmeseket, a forgalmazókat, a producereket, a rendezőket és a színészeket; emellett pedig természetesen egy verseny is egyben.

Áldozó Tamás egy 1941-es pápai mozijegyet adott át Micsik Zoltánnak, a Petőfi mozi vezetőjénekForrás: Polgár Bettina/Napló

Megjegyezte, sajnos a pandémia miatt nem tudták meghívni a külföldi alkotókat, ugyanakkor a Színház és Film Intézet növendékei részt vesznek a programon. Pozsgai Zsolt a magyar rendezőket is köszöntötte: Búvári Tamást, Králl Kevint, Elekes Gergőt, Gallai Józsefet és Balogh Ernő Zoltánt.

Áldozó Tamás köszönetet mondott Pozsgai Zsoltnak a fesztivál megszervezéséért, kellemes időtöltést kívánt a résztvevőknek, emellett egy 1941-es pápai mozijegyet adott át Micsik Zoltánnak, a Petőfi mozi vezetőjének. A polgármester hozzáfűzte, reméli, hogy jövőre már nem lesz akadálya a fesztivál kiteljesedésének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában