Kulturális és gasztrocsemegék

2022.04.28. 16:00

Jókai-napok Balatonfüreden: gazdag tavaszi programsorozat

Kultúrával, gasztronómiával, múzeumi majálissal, 31. alkalommal rendezi meg a Jókai-napokat Balatonfüreden, április 29. és május elseje között az önkormányzat, a Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapítvány és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.

Kovács Erika

A Jókai Mór-emlékháznál kezdődik a gazdag programsorozat Balatonfüreden, melyet az író emlékére szerveznek

Forrás: Önkormányzat/archív

Bóka István polgármester köszöntőt mond, az ünnepséget Hansági Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténésze nyitja meg a Jókai-emlékháznál, a pénteki nyitónapon 10 órakor, majd Géczi János József Attila-díjas, Baumgarten- és Quasimodo emlékdíjas költő erre az alkalomra írt versét mondja el. 

Az ünnepi beszédek után a város elöljárói koszorúkat helyeznek el Jókai Mór az emlékház kertjében lévő szobránál. Kulturális csemegét kínálnak a Vaszary Galériában lévő Szőcs Géza Irodalmi Szalonban, ahol Hansági Ágnes irodalomtörténész, író Móric, Mór, Maurus: Jókai című könyvét mutatják be. A szerzővel Burza Patrícia Kármen, a Tempevölgy című folyóirat szerkesztője beszélget. 

A Vitorlás étteremben bemutatják a Fortyogó fazék című kötetet, mely 25 író receptjeit és történeteit tartalmazza. A bemutatón és ételkóstolón részt vesz a szerzők közül Mesés Péter, Zeke Gyula, valamint Bozsik Péter, a kötet szerkesztője. Velük Józsa Márta író, szerkesztő beszélget, a könyvet a Tempevölgy adja ki. 

Szombaton lesz az író emlékét őrző és a nevét viselő bablevesfőző verseny a Koloska-völgyben, 10 órától. Az eredményhirdetésen nem csak a legkitűnőbb Jókai-bablevest főzőket jutalmazzák, hanem kiderül a legötletesebb csapatnév is. Sok érdeklődőre számíthat Bede Róbert mesterszakács látványfőzése. A hangulatról a Balatonfüred Néptánc Együttes, a Varga Banda Gólyalábas Társulat, a Balatonfüredi Rézhúros Citeraegyüttes, a Veszprém-Bakony Táncegyüttes és népi játszóház gondoskodik. 

Szerveznek Jókai kalandjáték-kincskeresést a búzában, az Életmód Klubbal szélforgót, tavaszi virágkoszorút lehet készíteni. A Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely tagjai bemutatót, a Lions Klub érzékenyítő foglalkozás tart. Két távon geotúrán lehet részt venni a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Bakony-Balaton Geopark szervezésében. 

Kitűnő hangulatot ígér a múzeumi majális vasárnap, mely májusfaállítással kezdődik a Vaszary Galéria kertjében, ahol vidám műsort ad a Balatonfüred Néptáncegyüttes és a Koloska Senior Néptáncegyüttes, az Életmód Klub pedig virágbörzét rendez. A Jókai Mór-emlékházban E. Csorba Csilla művészettörténész, fotótörténész tart tárlatvezetést. A Vaszary Alkotóműhelyben grafikai nyomatokat lehet készíteni újrafelhasználható anyagokkal. Az alkotásokat a Vaszary Galériában lévő Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig, válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című tárlat alapján készítik el. A galériában mutatják be Gyenes Gitta Melltű című műalkotásához íródott hangjátékot, mely Gosztola Kitti író munkája, dramaturgja Bódi Zsófia. Érdekes programnak ígérkezik a tárlatvezetés a galériában, melyet Aknai Katalin művészettörténész a kiállító művészekkel, Eperjesi Ágnessel, Szíj Kamillával és Gosztola Kittivel együtt tart, közreműködik Árvai Márta, Páldi Lívia és Róka Enikő, a tárlat kurátorai. A villa kertjében a Rokkka Zenekar és a Simple Blues Band ad koncertet. 

Vasárnap egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér várja a látogatókat a Vitorlázeumban, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában