A fiatalok irodalma

2022.04.23. 15:00

Versek a kiskönyvek és ruhák világában – Bemutatkozott a POKET és a Vates

A közelmúltban a megyeszékhelyre látogatott a POKET és a Vates közös irodalmi projektje. A rendhagyó irodalomóra és beszélgetés az irodalom helyzetéről szólt a 21. században. A fellépők bemutatták a Vates és a POKET közös gondolatait, meséltek a 20. századi irodalom fontosságáról a fiatalok életében.

Horváth Virág

Fotó: PESTHY MARTON

A POKET Vecsei H. Miklós ötlete alapján létrehívott zsebkönyv projekt, melynek keretében zsebkönyvautomaták kerültek kihelyezésre számtalan forgalmas helyszínen, szerte az országban. Céljuk az olvasásnépszerűsítésen túl, hogy a zsebekből kilógó színes könyvek tulajdonosai akár csak egy összenézés erejéig társak lehessenek egy színesebb, egymásra figyelőbb városi közösség kialakításában.
A Vates Magyarország egyik legújabb és legkreatívabb ruházati márkája. Termékeiken a magyar irodalom legendás alakjai és soraik szerepelnek, amivel egyszerre szeretnének üzenni róluk, és üzenetet közvetíteni tőlük.
 

Az irodalmi eseményt a Hangvilla színház termében tartották, ahol rengeteg érdeklődő vett részt, főként fiatalok. A színpadon Kemény Zsófi költő, slammer, Horváth Panna, a POKET kommunikációs vezetője, Bárány Bence, a Vates alapítótagja, slammer, Csányi Péter, a Vates alapítótagja és Agócs Márton, az Aurevoir frontembere beszélgettek Ady Endréről, József Attiláról, Pilinszky Jánosról, versekről, prózákról és megosztották közönségükkel a költőkkel kapcsolatos kedvenc anekdotáikat. A felolvasó szekciók, kötetlen beszélgetések és slam poetry blokkok közötti zenei átvezetésről pedig Agócs Márton, az Aurevoir zenekar frontembere gondoskodott.
Kemény Zsófi elmesélte például, hogy a „Kemény István konyhája” egy kultikus hely volt, amit kislányként nem teljesen értett, de később rájött, hogy a kortárs irodalom krémje hétről-hétre náluk beszélte meg a világ nagy dolgait. 
 

 

A trendi irodalmi est és a két márka a fiatalok sajátja, a felnőttek a sorokban hitetlenkedve fogadták a kezdeti ismerkedős játékokat, rapid interjúkat és a vidám dallamra énekelt Pilinszky verset is, de a résztvevő fiatalok számára hatalmas élményt nyújtott a rendezvény. A műsor második részében egy mini irodalmi kvíz keretében POKET és Vates ajándékokat is nyerhettek a résztvevők. 
 

Címkék#Vates#POKET

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában