A végtelenhez vezető utak közül az egyik

2022.05.30. 20:00

Indul a Rendhagyó terek című előadássorozat Veszprémben

Ezt úgy tudták meg a médiamunkások hétfőn, hogy egy, az Európa Kulturális Fővárosa logójával díszített veszprémi busz vitte a tollforgatókat a sajtótájékoztató helyszínére, a Séd-völgyében álló jezsuita templomba.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A buszon az Amargant Színházi Műhely előadásán tapsolhattak a meghívottak, nem sokkal később pedig már Müller Mihály, az EKF sajtófőnökének kérdéseire válaszolt Ilyés Lénárd a társulat vezetője, színésze. 

- Azért izgalmas különféle, rendhagyó terekbe színházat csinálni, mert minden egyes új tér egy új inspirációs forrás - fogalmazott. - Másrészt, ha elengedjük az épített színház fogalmát, akkor nagyon sok új lehetőség bukkan fel. Szerinte a színház eszköz arra, hogy felfedezzük vele a dolgok valódi természetét. A szokatlan terekben létrehozott előadások lehetővé tesznek egy szélsőséges perspektívaváltást, egy esetleges útmutatást arra vonatkozóan, hogy a környezetünket mennyiféleképpen lehet érdemes szemlélni. Úgy vélte, ez a végtelenhez vezető utak közül az egyik. - Ez egy kalandos út, kár lenne kihagyni bárkinek.

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Kiderült: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program új, saját szervezésű előadás-sorozata a színházat és a közönséget fogja közelebb hozni azáltal, hogy nem klasszikus helyszínválasztással - a remények szerint - kimozdítja a nézőket az általános felfogásból és felülírja a klasszikus színházi tereket. A szervezők szerint a sorozat célja az, hogy kísérletező jelleggel bemutassa a színházi műfaj fejlődését, alakulását és a kortárs műveket. Az idén hét előadásból álló sorozat előadásainak a hét különböző helyszín ad majd hangsúlyt.

A VEB 2023 EKF program vezérigazgatója, Markovits Alíz ennek kapcsán elmondta, fontosnak tartja, hogy az EKF színházi koncepciója a színház határterületeire fókuszál, komfortzónából való kimozdítással a fiatalabb célcsoporthoz is szól.

- A fiatalokat és a kultúra fogyasztásban nem aktív társadalmi rétegeket is szeretnénk elérni. Arra jutottunk, hogy talán nem a hagyományos keretek között, hanem onnan kilépve különleges megoldásokat keresve, új helyszíneken érdekelté tudjuk tenni a fiatalokat - fogalmazott. Már voltak ilyen törekvések, emlékeztetett, elég csak a Holtszezon kortárs irodalmi fesztiválra gondolni. De sikeres volt a két éve indított romkoncert sorozatuk is, ami idén folytatódik.  

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Szőke Kavinszki András, a Kabóca Bábszínház vezetője elmondta, számukra mindennapi kihívás becsábítani a közönséget a hagyományos előadásokra. Ennél is nagyobb kihívás rendhagyó módon eljuttatni azokhoz, akikben fel sem merül a bábszínházlátogatás gondolata. Szerinte a rendhagyó terek színházi használata sok értéket adhat hozzá egy előadáshoz. 

Végezetül Varga Richárd a VEB2023 EKF irodalmi és színházi felelőse mutatta be alaposan a tervezett előadásokat, melyek bizonyosan sok izgalmat tartogatnak majd, és nem csak a helyszínek miatt.

A Rendkívüli terek tervezett előadásai: június 14. (Veszprém, Agóra): Budapest Bábszínház – Apa lánya. Július 5.  (erdei színházi ősbemutató, Farkasgyepű): Amargant Színházi Műhely – Sárkány- Augusztus 23. (Zalahaláp, Haláp-hegy): Balaton Teátrum – Tihany. Szeptember 6. (Veszprém, Lovassy László Gimnázium tornacsarnoka):   Fabacsovics Lili – Hogyan írjunk happy endet? Október 4. (Badacsonytomaj, Folly Arborétum és Borászat): Kabóca Bábszínház – Betyárok ideje – gombóc, stukker újratöltve. November 8. (Veszprém, Hangvilla): Élőkép Színház – Tara teknője. December 6. (Veszprém, Expresszó): TÁP Színház – Roletti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában