Megelevenedő történelem

2022.06.13. 13:00

Dörögtek az ágyúk, csilingeltek a kardok a várpalotai történelmi várjátékon 

Három napon át a várpalotai Thury-vár különböző történelmi korszakait idézték meg hagyományőrzők az elmúlt hétvégén a Palotai Mustra névre keresztelt várjátékon, amelynek középpontjában ezúttal is a névadó hős kapitány, Thury György 1566-os hőstette állt.    

Szabó Péter Dániel

Dörögtek az ágyúk és a puskák

Forrás: Szabó Péter Dániel

Az egyik megépítette, a másik megvédte, a harmadik elkótyavetyélte. Ez volt a közel 10 éves múltra visszatekintő történelmi rendezvény jelmondata, ami azt jelképezte, hogy az 1566-os török ostrom mellett a várat a 14. század végén építő Újlaki család korszakát, s az épületet barokk kastéllyá alakító, a várat „elkótyavetyélő” Zichy család korszakát is bemutatták a háromnapos, s ezúttal is sok látogatót vonzó fesztiválon az ország szinte minden szegletéből érkező hagyományőrzők.  

A nyitónapon a történelmi Magyarország grafikákon megörökített várai mellett Somlai Tibor pákásztanyáján a lápvidéki élet mindennapjaiba nyerhettek bepillantást a rendezvényre kilátogatók, de óriásbábos utcaszínház is várta a gyerekeket a Hunyadi Mátyás téren. Este a rendezvénysorozat főszereplőit, vagyis az ország különböző településeiről érkezett hagyományőrző csapatokat ismerhette meg a közönség, majd felvonulás és tűzzsonglőr bemutató zárta. 

– Egernek ott volt Gárdonyi Géza, aki országos hírűvé tette a várat, Szondi Györgynek ott volt Arany János, aki versbe foglalta két apródjával, Zrínyi Miklós hőstetteiről unokája írta meg a Szigeti veszedelmet. Várpalotán Thury Györgynek azonban mai kifejezéssel élve nem volt ilyen jó PR-ja. Ezért is próbáljuk évek óta építeni itt helyben a várkapitány kultuszát, s történelmi rendezvényeken keresztül bemutatni az embereknek hőstetteit – mondta el Oláh Tibor várkapitány, aki idén is Thury György „bőrébe bújva” várta és fogadta a látogatókat.

A Thury Györgyöt megszemélyesítő Oláh Tibor (középen) és a magyar vitézek derekasan megküzdöttek a török sereggel
Forrás: Szabó Péter Dániel

Az elhangzottaknak megfelelően Újlaki Miklós életéről látványos előadást láthatott a közönség a vár keleti oldalán, a tavaly feltárt rondellánál az Thury-vár vitézei mellett az I. András Lovagrend közreműködésével, s rengeteg látványos harci bemutató, solymászok előadása, zászlóforgatók produkciója és a sokszoros világrekorder íjász, Mónus József várfokról leadott emléklövése is színesítette a hétvégét, amelynek fő attrakciója azért a szombat esti, az 1566-os várvédő csatát megidéző ostrom volt. A vár előtti téren felsorakoztak egymással szemben a magyar és a török vitézek, bajvívást és cselszövő akciókat is láthatott a szép számú nézősereg, akik foghatták fülüket, hiszen dörögtek az ágyúk és a puskák, csilingeltek a kardok és szablyák, amint Arszlán pasa serege megrohamozta a palotai várat. Természetesen nem jártak sikerrel, Thury György és vitézei sikerrel megvédték a várat, s visszavonulásra kényszerítették a törököket.   

– A koronavírus-járvány miatt ugyan két évig nem tudtuk megrendezni a várjátékot, ám az örömteli fejlemény, hogy a belföldi turizmus élénkülése miatt az elmúlt időszakban egyre többen választják úticélnak a Thury-várat.   Napi szinten találkozhatunk ma már turistacsoportokkal a megújult belvárosban, s az ilyen színvonalas rendezvények, mint a Palotai Mustra, csak fokozzák ezt – mondta el lapunknak Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában