Emlék az egykori üzemnek

2022.06.14. 13:00

Méltó helyre kerül a rádiós nő szobra Ajkán

Az egykori helyi Videoton üzemnek állít emléket Varga István amatőr alkotó 1968–69-ben mészkőből faragott szobra, a Munkásasszony tranzisztoros rádióval. A szobrot felújítása után új helyen, a Pénzes hídi körforgalomban állítják fel.

Tóth B. Zsuzsa

A szobor Csabai Tibor keze nyomán újult meg

Forrás: Györkös József

A székesfehérvári székhelyű Videoton gyár legnagyobb vidéki gyáregysége Ajkán volt 1962-től. Közel háromezer dolgozót foglalkoztatva a város harmadik legnagyobb üzemévé vált csakhamar. 
A szobor a hatvanas évek közepén készült, de sokáig csak a gyár udvarán állt, nem éppen méltó helyen. Mivel a cég és jogutódja, az Ajkai Elektronika Zrt. idén ünnepli fennállása hatvanéves évfordulóját, a városvezetés úgy döntött, hogy méltó helyet keres a szobornak. Június 17-én ünnepség keretében avatják az alkotást az új helyén. 
A szobrot készítő Varga István – miként modellje is – a gyárban dolgozott. Kezében olyan rádiót tart a nőalak, amilyen a gyárban is készült akkoriban. Az alkotást Csabai Tibor szobrászművész újította fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában