A népdaltanítástól a rétesnyújtásig

2022.07.28. 07:00

Jól megrakták a Kulturális Stelázsi polcait Zircen

"Kék a búzavirág, kék az egész világ, mikor a szemedbe nézek" – énekelték a fiatalok, ugyanis többek közt népdaltanítással és a rétesnyújtás fogásainak bemutatásával kezdődött el szerdán Zircen a Kulturális Stelázsi. Csütörtöktől szombatig szintén számos program vonzhatja az érdeklődőket, összesen négy napon át lehet csemegézni a fesztiválkínálat képzeletbeli polcairól.

Rimányi Zita

A Zagyva Banda zenélt a népdaltanítás közben a Reguly múzeum udvarán

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Répás Józsefné, Irma először töltelékeket készített ki az asztalra a réteskészítő workshopon, tálaiban láttunk krumplit, túrót és meggyet, káposztát, almát és mákot is. Nincs titka szerinte a hagyományos rétesnyújtásnak, hacsak az nem, hogy jól meg kell dolgozni a tésztát, rá kell szánni az időt, akkor a munka következő fázisainál sem lehet vele gond. 
Boda Gellért, a Zagyva Banda hegedűse pedig arról beszélt, hogy igazibbak azok a táncházak, ahol a néptáncok lépéseit ismerők nem csendesek, mert a dalszövegeket szintén tudják, és együtt énekelnek a zenekar tagjaival. Ezért szívesen vett részt együttese egy közös gyakorláson, ahol bárki bekapcsolódhatott a népdalok tanulásába, az érdeklődőknek kiosztották a viski dalok szövegeit. Gyakran közreműködnek ilyen oktatásokon, amellett, hogy rendszeresen fellépnek, színpadi műsorokat adnak, és persze táncházakban húzzák a talpalávalót. Arról is beszélt a zenekarvezető, hogy szép a szimbólumrendszere a népdaloknak, főleg a szerelemről szólnak, de a mindennapi élet minden fontos érzését lefestik manapság is dallamok révén. 

A Kulturális Stelázsi keretében lesznek a továbbiakban zenés produkciók, néptáncbemutatók, kézműves foglalkozások. Emellett például bábszínházi előadás, veteránautó-kiállítás, mesemondás, vásár és koncertek várják a nagyérdeműt, a legtöbben valószínűleg Boban Markovic szerb trombitavirtuóz és zenekarának műsorára kíváncsiak, ami pénteken 20.30-kor kezdődik az Alkotmány utcai rendezvénytéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában