A szecessziótól a posztmodernig

2022.07.31. 16:00

Negyven művész nyolcvan alkotásából nyílt kiállítás a Csikász Galériában

A hazai képzőművészet legutóbbi száz évéről ad áttekintést a veszprémi Csikász Galériában Most – vagy címmel nyílt tárlat.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A művészeti intézmény 1990 tavaszán jött létre Altorjai Sándor (1933-1979) festőművész művészi hagyatékára és Vörösváry Ákos műgyűjteményére építve, a több ezer darabos kollekciót modern és kortárs képzőművészeti alkotások, fotók, bútorok, néprajzi és iparművészeti anyagok alkotják. Ebből a gazdag gyűjteményből válogattak festményeket, grafikákat, kisplasztikákat a Művészetek Háza Veszprém szakemberei. Érdekesség, hogy a látványtér létrejötte óta ez az első tárlat, amelyet a gyűjtemény anyagából nem Vörösváry Ákos állított össze. 
Hegyeshalmi László képzőművész, a kiállítás kurátora bevezetőjében elmondta, a Művészetek Háza Veszprém és az Első Magyar Látványtár Alapítvány vezetői három évtizede szakmai-baráti kapcsolatot ápolnak, és az intézmény az alapításától missziójának tekinti a magyar magán- és közgyűjtemények értékeinek bemutatását. Hozzátette, a kiállítást eredetileg az alapítvány létrejöttének 30. évfordulója alkalmából mutatták volna be 2020-ban, a járvány miatt azonban két év késéssel tudták megrendezni a tárlatot. A kiállításon negyven művész nyolcvan alkotása látható a 20. század első évtizedeitől máig, vagyis az anyag a szecessziótól az avantgárdon és a neoavantgárdon át a posztmodernig a hazai képzőművészet utóbbi száz évéről ad áttekintést, emelte ki Hegyeshalmi László. 

A kiállításon mások mellett Birkás Ákos, Gulácsy Lajos, El Kazovszkij, Kondor Béla, Korniss Dezső, Lakner László, feLugossy László, Maurer Dóra és Moholy-Nagy László művei is láthatók.
Andrási Gábor művészettörténész arról beszélt, a veszprémi tárlat a látványtár eddigi kiállítási gyakorlatától eltérő szempontok szerint, egyfajta „elit” nézőpontból válogatott, és hozott létre ezzel új merítést a gyűjtemény anyagából. A megnyitón Vörösváry Ákos több mű kapcsán is elmondta, hogyan, milyen körülmények között került hozzá az alkotás. A kiállítás társkurátora Áfrány Gábor. A tárlat október 23-ig látható az intézmény nyitvatartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában