Tarol a jazz Paloznak dűlőiben

2022.08.05. 16:00

Emeli Sandé dívaként ragyogott a Jazzpiknik színpadán

A legendás jazzduó, Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band formációja nyitotta meg a 10. Jazzpikniket, őket egy vérbeli díva, a világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé követte.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A 10. Paloznaki Jazzpiknik első napján két meglepetésnek is szemtanúi lehettek a résztvevők. Emeli Sandé koncertje előtt Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója köszönte meg a Jazzpiknik alapító-főszervezőjének, Valde Orsolyának az egy évtizedes munkáját. Ezt követően a szervezők egy drón-show-val örvendeztették meg a fesztiválozókat, amelyen belül az égen repkedő drónok fényeiből többek között a Balatont és egy vitorlást is láthattunk, illetve láthattuk az égre írva, hogy „Jazzpiknik”, ami jól megalapozta a hangulatot Emeli Sandé koncertje előtt.
A világhírű brit soul és R&B énekes-dalszerző, Emeli Sandé koncertje a Nagyszínpadon elképesztően üdítően hatott, hiszen a több mint tízéves karrierje során olyan slágereket tett le a zenei szakma asztalára, mint a Next to me, a Hurts, vagy a Spotify-on jelenleg is listatartó Read all about it.
Sandé 2012-ben debütált Our version of events című első önálló lemezével, ugyanebben az évben fellépett a londoni olimpia nyitó- és záróünnepségén, és elnyerte első Brit Awards-díját. 2021-ben a Family című kislemezével tért vissza, ami egy új zenei korszakának kezdetét jelenti a pályáján. Emeli, aki általában erős, szárnyaló énekhangjáról ismert, legújabb albumán újszerű, ritmikusabb hangzást hoz, amire a rajongók felszabadultan táncolhatnak. Főként ismert slágereit hallhattuk Sandé koncertjén, de egy-két újabb dalt is hozott a csütörtöki nyitóestre, amit csodálatos hangja és lenyűgöző színpadi jelenléte tett teljessé.
Az énekesnő szoprán hangterjedelemmel rendelkezik, technikás énekstílusában azonban a bársonyosság mellett az elemi erő is megfér. Sandé élőben építi fel minden dalát az elejétől a végéig, kívülről-belülről. Jártunk már korábban a VeszprémFesten koncertjén, ám egyedi látásmódja, kreativitása és nem utolsósorban a zene iránt érzett alázata miatt minden koncertje más és más tud lenni, mint ahogyan itt is új élményt tudott nyújtani. Érezhető a dalaiban, hogy elsősorban zongorára lettek írva, ahogyan korábbi interjúiból kiderült, úgy gondolja, ami nem működik tökéletesen akusztikus hangszeren, az sehogysem fog működni.

A fesztivál egyébként a fenntartható megoldásokat keresi, a rendezvény teljes területén szelektíven gyűjtik a hulladékot, és erre ösztönzik a vendégeket is – tehát az is szempont lenne, hogy a cigarettacsikkeket ne pöccintsék el a kedves fesztiválozók a piknik területén. A 2021-ben megrendezett Jazzpiknik teljes hulladékának közel 70 százaléka került újrahasznosításra, a hulladékmenedzsment miatt 3616 kg szén-dioxid-kibocsátást spórolt a fesztivál.
Szombat este a négy színpadon 15 koncert várja az érdeklődőket, köztük a Random trip, Hangácsi Márton, Solére vagy az MF Robots, de aki úgy szereti az Earth Wind & Fire együttest, mint mi, azzal feltétlenül találkozunk szombat este a nagyszínpadnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában