Fellépésről fellépésre

2022.09.01. 10:00

A Gizella Női Kar már próbál, készül az őszi koncertekre

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Női Kara idén nyáron két sikeres Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-projektet valósított meg. A rövid nyári szünet után pedig már újra aktívan próbálnak, és készülnek első őszi koncertjeikre.

Napló

Litvániai fellépésén a Gizella Női Kar Borbásné Gazdag Gabriella vezetésével

Forrás: Lithuania Cantat

A kórus júniusban a litvániai Kaunas Cantat nemzetközi kórusfesztiválon képviselte Veszprémet, a királynék és a zene városát, valamint Magyarországot. Kaunas idén (Újvidék és Esch-sur-Alzette mellett) Európa kulturális fővárosa. Az első koncert egy szökőkút mellett zajlott szabadtéren, a kaunasi Unity Square-en. A műsort reneszánsz művek és magyar népdalfeldolgozások alkották. Második alkalommal a gyönyörű Szent György-templomban énekeltek, ahol a hangzás, a templomi akusztika igazán különlegessé varázsolta az estét. Magyar zeneszerzők művei is felcsendültek az egyházi művek mellett, míg záró darabként előadták a Veszprémi Anziksz című kórusművet, amelyet a Veszprém énekel program számára Halász Károly zeneszerző írt a veszprémi költő, Kemény Géza versére. 
A záró gála Kaunas legnagyobb egyházi intézményében, a Szent Mihály-templomban volt. A műsorban – többek között – egy magyar művet is megszólaltattak (Karai József: Sárközi karikázó). Többek között előadták a Kaunas Cantat himnuszát, a Cantemust, amelyet erre az alkalomra komponált Vaclovas Agustinas, aki a koncerten is jelen volt. Ez az esemény igazi megkoronázása volt a háromnapos útnak. 
A hazaérkezés után három nappal már a saját, Veszprém énekel fesztiváljukat rendezték meg. A rendezvényen 14 helyi és környékbeli művészeti csoport vett részt, több száz résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 28 önkéntes segítette a szervezők munkáját, a legtöbben veszprémi gimnazisták, akik az ifjúsági közösségi szolgálat keretében dolgoztak önkéntesként. 
Az időjárás mindvégig borongós volt, de a megnyitót az Óváros téren rendezték meg, minden részt vevő kórus bevonásával. A koncertek nagy részét és a záró gálát már a Csermák Antal Zeneiskolában tartották meg a szervezők, akik szerint a felújított épület méltó helyszín volt a fesztivál számára, a termeket megtöltötték Veszprém és környéke énekegyüttesei és a lelkes közönség, amely még az Óváros térről is énekszóval sétált át az esőhelyszínre. A záróprogram fénypontjaként Beethoven IX. szimfóniáját, az Örömódát adták elő közösen. 
A kórus júliusban nyári szünetet tartott, majd augusztustól folytatja próbáit az Agórában. Őszi első koncertjeiket a csodaszép bakonyi kis faluban, Jásdon hallhatja a közönség szeptember 10-én 15 órakor a Bodzaház udvarán, 18 órakor pedig a katolikus templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában