Magyar történelem

2022.09.11. 15:30

Középkori forgatag a Zádorvárban: Történelmi időutazást szerveztek

Történelmi időutazással ajándékozták meg az érdeklődőket a pécselyi Zádorvárban, ahol Barnag község szervezésében és a térség összefogásával, különleges hangulattal és gazdag programokkal várták az érdeklődőket szombaton. A rendezvényen Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Gáspár Ákos balatonfüredi önkormányzati képviselő is részt vett.

Kovács Erika

Akik eljutottak a különleges helyszínre, a páratlan környezetben időutazásban vehettek részt a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje jóvoltából Fotó: Képviselői iroda/Gáspár Ákos

– Ezzel a rendezvénnyel megismerhetjük a magyar történelem kivételes időszakát – fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő méltatta a szervező barnagi önkormányzat munkáját. Lenyűgöző természeti környezetben, csodás nyári időben szervezték meg a középkori forgatagot, és a történelmi idők bemutatásán túl sokféle programmal is készültek a szervezők, akik külön gondoltak a családokra, gyermekekre. A képviselő kiemelte a térség önkormányzatainak összefogását Vászolytól egészen Pécselyig, akik részt vettek a programokban. – Nem véletlen, hogy kitűnő a hangulat, és a közönség nagyon jól érzi magát – tette hozzá. 

Horváth Zoltán polgármester elmondta, harmadik alkalommal szervezték meg a középkori vásári forgatagot a Zádorvárban. A terület közigazgatásilag Pécselyhez tartozik, ezért onnan érkeztek a legtöbben. Idén először – Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjuk keretében – a vászolyiak is csatlakoztak a rendezvényhez. Szomszédoló programjuk keretében mentek Barnagra, ahol a lovardában kiállításmegnyitón vettek részt, majd megnézték az íjászbemutatót. Ezután indultak el a Zádorvárhoz, ahová többen is gyalogosan tették meg az utat.

Történelmi időutazás és kivételes hangulat. Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Horváth Zoltán polgármester a Zádorvárban 
Fotós: képviselői iroda/Gáspár Ákos 

 

A történelmi időutazáson részt vett még a Barnag Jövőjéért Alapítvány és a Balaton Környéki Nagycsaládok Egyesülete képviselői, de eljött Kapolcs, Pula, Nagyvázsony, Vöröstó, Tótvázsony képviselete is. A kitűnő hangulatú rendezvényre 12 környékbeli termelő és kézműves is érkezett. A polgármester azt mondta, sokkal többen jelentkeztek, de a terület adottságai miatt ennyi résztvevőnek van hely, a zsúfoltság elkerülésére pedig nagyon ügyelnek. Akik eljutottak a különleges helyszínre, a páratlan környezetben időutazásban vehettek részt a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje jóvoltából. Ők bemutatták a középkori forgatagot, illetve a harcművészetet, majd érdekes előadással lepte meg a közönséget Dóra Áron népzenetanár, mesemondó és csapata, és sok érdeklődőt vonzott egyebek mellett a bábelőadás, a barnagi lovasíjászok bemutatója. A tombola bevételét a nagycsaládosok támogatására és a vár feltárására, állagának megóvására fordítják.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában