Bélyegen a város ipartörténete

2022.10.16. 11:29

Ajka múltja előtt tisztelegnek a város bélyeggyűjtői

Bár klasszikus módon, postával kézbesítve egyre kevesebb levelet küldünk, ha mégis, akkor választhatjuk a megszokott postabélyegek helyett vagy mellett az úgynevezett személyesített vagy személyes bélyegeket.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József

Az Ajkai Bélyeggyűjtő Kör vezetőségének egyik tagja és gazdasági felelőse, Lukonics Gábor, olyan személyes bélyegeket tervez és szerkeszt, amelyek a város múltja előtt tisztelegnek.  

– A kör tagjaival és kívülálló lokálpatriótákkal azt gondoltuk, hogy jó lenne olyan bélyegeket viszontlátnunk a borítékokon, levelezőlapokon, amelyek megörökítik Ajkát. Persze, a Magyar Posta által kibocsátott bélyegekben nem gondolkodhattunk, ezért maradt a helyi kiadás lehetősége. A bélyegeken a város azon oldalát örökítjük meg, amely városi rangra emelte Ajkát. Szerettük volna, ha a gyökereket és a város fejlődését meghatározó iparágakat mutathatjuk be. Mivel az iparosodást nálunk a vasút és a bánya fejlődése predesztinálta, a szeptemberi bányásznapra elkészített első bélyeghez az Ármin aknáról 1907-ben, Németh Sándor fényképész által készített fotót használtam fel. A második bélyegünk szelvénye a 85 évvel ezelőtt üzembe helyezett kriptongyárra emlékezik az évforduló kapcsán, szintén korabeli, a Bányászati Múzeumtól kapott fotóval. Az alkalmi borítékok ugyancsak egyediek, előbbin a bányászcímer és az In memoriam 1865–2004 felirat, utóbbin Bródy Imre, a kriptonlámpa feltalálójának Kőfalvy Imre szobrászművész által készített mellszobra látható – mondja Lukonics Gábor, az Ajkai Timföldgyár és Alumíniumkohó nyugalmazott mérnöke. 

Lukonics Gábor olyan személyes bélyegeket tervez és szerkeszt, amelyek a város múltja előtt tisztelegnek
Fotós: Györkös József

Hozzáteszi, hogy nyolc bélyeg kiadását tervezi támogatóival a kör. Emlékezhetnének ily módon például a vízimolnárság, az üveggyár, a Videoton, az erőmű, a timföldgyár, a téglagyár, a mészmű, a vasút, az alumíniumkohó múltjára, hiszen valamennyinek jelentős szerepe volt abban, hogy Ajka milyen város lett, azonban némelyiknek mostanra csak nyoma maradt. A már elkészült bélyegeket a helyi postán és a művelődési központban lehet megrendelni, és beszerezhetők a bélyeggyűjtő kör összejövetelein. Eddig hat hét alatt több mint 150-re volt igény, ekkora érdeklődésre a kör vezetése sem számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában