A magyar szabadság nagyjai

2022.10.12. 17:00

Kamarakiállítással emlékeztek Kossuth Lajosra és Petőfi Sándorra Tapolcafőn

A magyar szabadság nagyjai: Kossuth Lajos és Petőfi Sándor címmel nyílt kamarakiállítás a tapolcafői művelődési házban. A tárlat a Tapolcafői Kertbarátkör Egyesület, a Pápa Városi Bélyeggyűjtő Kör, valamint a pápai Petőfi Városbarát Egylet civil társaság együttműködésében valósult meg.

Napló

Az eseményen Somogyi Zoltán (balra) emlékplakettet vehetett át Kerecsényi Zoltántól (jobbra) Fotó: PVE

A megjelenteket Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör Egyesület és a Pápa Városi Bélyeggyűjtő Kör elnöke köszöntötte. Somogyi Zoltán elmondta, az emlékkiállítást hónapokkal ezelőtt Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Városbarát Egylet (PVE) ügyvivője, a Kossuth Szövetség (KSZ) Veszprém megyei titkára kezdeményezte Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója, illetve a PVE Petőfi-emlékprojektje jegyében.

A megnyitót szavalat, valamint  a Tapolcafői Forrás Népdalkör műsora is színesítette. A tárlat három személy gyűjtési anyagából állt össze. Somogyi Zoltán és Rácsik Róbert Kossuth Lajossal, Petőfi Sándorral, továbbá az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc más jeles személyiségeivel, történéseivel kapcsolatos bélyegeiből, képeslapjaiból, emlékpecsétes borítékjaiból, valamint Kerecsényi Zoltán régi emléktárgyaiból és könyveiből válogatva.

Köszöntőjében Kerecsényi Zoltán úgy fogalmazott: hasznosak az ilyenfajta rendhagyó, lokális bemutatók, összejövetelek, különösen a mai „eszeveszett világban”. – Ilyenkor ráeszmélhetünk arra, hogy nemzeti identitásunkban milyen fontos szerepe van Kossuth Lajos és Petőfi Sándor emlékjelenlétének. 
Történelmi tény, hogy 1848/49 e két nagy vezéralakjának sok fontos kérdésben igencsak eltérő, ellentétes volt az álláspontja, s voltaképpen igencsak rossz véleménnyel voltak egymásról, nem szenvedhették egymást; de mégis a nagy, közös ügy – a szabadságügy, a szabadságjogok, a függetlenség – érdekében együtt tudtak működni, s önzetlenül, készséggel szolgálni a szülőhazát – hangsúlyozta.

Az alkalmon Petőfi-emlékplakettet adott át a Tapolcafői Kertbarátkör Egyesületnek értékőrző tevékenysége elismeréseként a PVE ügyvivője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában