Előzetes jártasságra nem volt szükség

2022.10.29. 16:00

Tovább szövik a hagyomány szálait Zircen

Nyolcszázezer vetőszálat is befűznek hosszában a szélesebb vásznat készítő szövőszékbe, és azt is megmutatta B. Dobos Teréz, hogyan kell lábbal mozgatni az eszköz megfelelő részét, milyen erővel kell sorba igazítani egy-egy szálat, miután a csónak alakú vetélővel keresztbe húztuk, ha sűrű textilt szeretnénk végeredményként. 

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

 

A hétvégén a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház szövőműhelyében ismerkedhettek meg az érdeklődők a régi mesterség különböző technikáival, a csíkmintával és más díszítésekkel az olaszfalui szövő népi iparművész segítségével. A szövőkeretek, a szalagszövők használatát szintén kipróbálhatták. Előzetes jártasságra nem volt ehhez szükség, s a következő hétvégén hasonló foglalkozást tartanak a zirci intézményben. Akik most elkezdték a munkát, folytathatják, mások belekezdhetnek. Novemberben kenyeres kosarat is lehetmajd fonni és nemezékszer-készítésre  várják a jelentkezőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában