Finn nyelven is szóltak a dalok

2022.12.15. 10:00

Adventi éneklést szerveztek az evangélikus templomban

Idén is megszólaltak finn nyelven az adventi énekek a Veszprémi Evangélikus Gyülekezet és a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület (VeMaFi) által tizenkettedik alkalommal szervezett adventi éneklésen az evangélikus templomban. Az Opus Énekegyüttes karácsonyi műveket adott elő.

Balla Emőke

Az Opus Énekegyüttes Kővári Péter vezényletével lépett fel az adventi éneklésen az evangélikus templomban

Fotó: Balla Emőke

Finnországban sokéves hagyomány, hogy a Kauneimmat joululaulut (Legszebb karácsonyi dalok) programon advent idején az evangélikus templomban eléneklik a legismertebb, legnépszerűbb, legkedvesebb dalokat. A  gyülekezetnek több évtizede van kapcsolata a finn testvérváros, Rovaniemi evangélikus gyülekezetével, így örömmel fogadta a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület egykori kezdeményezését, hogy a finn szokást követve Veszprémben is elhangozzanak a legszebb karácsonyi énekek. A VeMaFi és az evangélikus gyülekezet 2009-ben szervezte meg először a programot, az idei immár a tizenkettedik volt. A vendégeket Isó Zoltán, a gyülekezet lelkésze köszöntötte, hangsúlyozva, az éneklés adventi hangulatunkat emeli. Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke is azt mondta, a nagy rohanásban jó egy órára megállni, megnyugodni, karácsony ünnepére készülni.

A közös adventi éneklésen elsőként az olyan ismert dalok hangzottak el, mint a Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Dicsőség, három ének (Jöjj, népek Megváltója, Fel, útra, ti hívek, Fel, mert az irgalom percei múlnak) pedig egy-egy versszakkal finn nyelven is. Majd az Opus Énekegyüttes karácsonyi összeállítását hallhatta a közönség Kővári Péter vezényletével, közreműködésével, Szoboszlai András önálló bemutatójával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában