Sok ismeretet nyújt a hegy megismeréséhez

2022.12.26. 21:00

Sokan látogatják a Somló tárlatot

Láthatunk szőlőművelő eszközöket, bort tároló edényeket.

Olvasónk

A somlói Tornai Pincészetben sokan látogatják a Somló tárlatot. Az állandó kiállítás gazdag anyaga sok ismeretet nyújt a hegy megismeréséhez. A megvalósítását Csoma Zsigmond és Vasáros Zsolt egyetemi tanárok végezték. – Tekintsünk be, s nézzünk körül! A tárló elején a morzsalékos bazalt látható, ami napközben a Nap fényét magába szívja és éjszaka kiadja, megvédi a szőlő gyökerét a hidegtől, fagytól. Egy kénegező az 1880-as filoxérára emlékeztet. Láthatunk szőlőművelő eszközöket, bort tároló edényeket. A vitrinek díjnyertes boros palackokat rejtegetnek, a falon családi fényképek vannak. Megismerhetjük a vár történetét, a reneszánsz kori szőlő tulajdonosokat.

Fényképen láthatjuk gróf Széchenyi István a legnagyobb magyar boros serlegét, a hegyen található kőkereszteket, szobrokat. Olvashatjuk a költőknek a nászéjszakák borának dicsőitését, Mikszáth Kálmánnak a hegyhez való kötődését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában