Várnai Gyula képzőművész kiállítása a Csikász Galériában

2023.01.19. 19:00

Különleges alkotói módszer

Objektek és installációk láthatók Várnai Gyula képzőművész Csikász Galériában nyílt kiállításán.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 első hetében Egy másik állatöv címmel nyílt tárlat a Munkácsy-díjas képzőművész új munkáiból. A kiállításon olyan objekteket, valamint akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát mérlegelik – fogalmazott köszöntőjében Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója. 

Hegedüs Orsolya művészettörténész megnyitójában az alkotó nyolcvanas évek végén készült, Mintha című alkotása, installációja kapcsán – amelyen porból és papírlapokból olvasható ki az alkotás címe a földről – beszélt Várnai Gyula alkotói módszeréről és művészetéről. Kiemelte, nincsenek alkotói korszakai, művei nem kötődnek az adott pillanathoz, minden műve új alapokról indul, sosincs ismétlés. Hozzátette, alkotásaiban hétköznapi, akár hulladékelemeket – például bontásból származó ablakot, régi magnószalagot – párosít a legújabb médiumokhoz – például videó vagy 3D-ceruza –, ahogyan más képzőművészek nem. A veszprémi kiállításon kiemelt szerepet kap a 3D-ceruza, ezekből tárgyakat szőtt. Művészetének másik iránya, hogy a gondolathoz, ideához választ médiumot, legyen szó természeti és csillagászati jelenségekről, fizikai és matematikai képletekről, filozófiai és pszichológiai fogalmakról – jegyezte meg Hegedüs Orsolya. 

A kiállítást rendhagyó módon a megnyitón elhangzó szöveg szavait véletlenszerűen egymás mellé társító hangköltészeti gesztussal nyitották meg, a szavakat pedig egy cserepes virág „választotta ki" a ráerősített huzalok segítségével. A kiállítás kurátora Áfrány Gábor. A tárlat február 19-ig látható a Csikász Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában