Író-olvasó találkozó Pápán

2023.02.16. 09:00

„Nem ti kussoltok" – József Attila szellemiségének újraélesztése

Író-olvasó találkozót rendeztek a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Szilágyi Ágnes Judit történésszel és férjével, Vörös István József Attila-díjas költővel, íróval Mátyus Aliz író beszélgetett.

Haraszti Gábor

József Attila szellemiségét idézték meg

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A kéthetes szünet után újranyitott könyvtár első rendezvénye Pápai Művelődéstörténeti Társaság szervezésében a házaspár előadása volt, mely iránt nagy volt az érdeklődés, így a szervezőknek pótszékeket kellett biztosítaniuk. A házigazda Mátyus Aliz köszöntője után Szilágyi Ágnes Judit pápai felmenőiről mesélt, ugyanis az újkori történész, egyetemi tanár gyermekkorát meghatározta Pápa.

– Ugyan én nem vagyok pápai, de az egész gyermekkorom ide köthető, mivel anyai nagyszüleim, az anyukám és az ő nővére 1941 és 1959 között Pápán éltek, erre a beszélgetésre fényképekkel és rengeteg történettel készültem. Rokonaim egy kemény, de pezsgő időszakot töltöttek el a városban, amit kiemelkedő társasági és sportélet színesített.

Mi lenne, ha József Attila most is élne? Vajon milyen verseket írna? Vörös István 2021-ben megjelent kötetén keresztül éppen ezekkel a gondolatokkal játszott el. 

– A kötet 74 verset tartalmaz, a Nem ti kussoltok figyelemfelkeltő cím, József Attila Nem én kiáltok című versére asszociál – mesélte a szerző. – Szerettem volna József Attila szellemiségét újraéleszteni és azt vizsgálni, hogy hogy reflektálna a mai kor helyzeteire, történéseire, érzéseire.

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság az alkalmat a nagy múltra visszatekintő Jókai Körrel és a jó szellemű, a Pegazus Fészekben működő Diák Önképző Körrel közös rendezvénynek tekinti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában