Orwellről beszélni Orwell nélkül is lehet

2023.02.27. 17:30

Szendrői Csaba szerint mi is egy számítógépes program részei vagyunk

A Holtszezon fesztivál rengeteg izgalmas beszélgetésnek adott helyet az irodalom, a krimi és a képregények tengelyén. Workshopokon vehettünk részt és koncerteken is tombolhattunk, sok műfajt és sok műfajközi tendenciát is megismerhettünk. Ám a leginterdiszciplinárisabb beszélgetés talán a Szendrői Csabával folytatott George Orwell 1984 bemutatása volt.

Horváth Virág

Szendrői Csaba volt a Holtszezon irodalmi fesztivál vendége

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Hogyan lehetne egy Orwell-könyvet bemutatni anélkül, hogy megemlítenénk Orwellt? – ezt a kérdést csak olyan ember teheti fel, aki még sosem olvasott tőle semmit. Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar frontembere, író, költő szombaton volt a Holtszezon fesztivál vendége, és a több mint egyórás beszélgetés során beszélgettünk lélekről, mesterséges intelligenciáról és a művész eszközeiről, közösségépítő mozgalmakról, de még kvantumfizikáról is, és mindezek közben a háttérben megbújt Orwell is.

„Mióta nem voltak írott emlékek, amelyekre támaszkodni lehetett volna, az egyéni élet körvonalai elvesztették élességüket. Tömérdek olyan eseményre is emlékezett az ember, amely minden bizonnyal nem történt meg, emlékezett eseményrészletekre enélkül, hogy képes lett volna a teljes eseményt visszaidézni, s voltak hosszú, üres időszakok, amelyekben semmit sem tudott elhelyezni.” Az orwelli kiüresedett világra rímelve Szendrői Csaba a tartalom birtokában lévő kiüresedésről, tehetetlenségről beszélt. - Az emberi természet és a világgal való kapcsolatunk magában hordoz rengeteg olyan elkerülhetetlen életeseményt, amire bármennyire is próbálunk felkészülni, azok felkészületlenül érnek minket. És ha ezzel az ember elég korán találkozik, akkor ez a fajta tehetetlenség érzés lenyomatot képez benned, amivel próbálsz valamit kezdeni – mesélte az író.

„Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.” Szendrői Csaba látszólag nagy izgalommal és némi szorongással követi nyomon a mesterséges intelligencia fejlődését. Elmondta, nem azt tartja ijesztőnek, hogy esetleg az AI felhasználása beleivódik majd a művészetekbe, inkább azt, hogy az a bizonyos nehezen megfogható „költői hang” tényleg létezik, és a mesterséges intelligencia jobban le fogja képezni, mint a költő maga. – Az AI már tud szerelmes lenni, ember akar lenni, szabad akar lenni és hazudik, ha szükséges. A Her cím film pont erről szól (2013-as film Joaquin Phoenix főszereplésével, ahol a fásult író egy mesterséges intelligenciával működő programmal kerül bonyolult szerelmi kapcsolatba – a szerk.), de akkor még ez nagyon távolinak tűnt, most pedig tessék, itt van. Remélem, a programozók nagyon hamar beleírnak a kódba valami biztonsági kiegészítést, mielőtt háziállatként kezdene velünk bánni az AI. Én biztos, ami biztos, mindennap megírom neki, hogy szeretem.

„Uralkodunk az anyag fölött, mert uralkodunk a lélek fölött. A valóság a koponyában van. (…) Minden csak az emberi tudaton keresztül létezik.” Szendrői Csaba szerint egy szimulációban élünk, hiszen a matematika nyelve tökéletesen leírja a világunkat, a fizika pedig teljesen kiszámíthatóvá teszi egészen a kvantumfizika engedékenységéig. – Én mindig azt gondoltam, hogy előbb utóbb eljutunk arra a pontra, amikor létrehozunk egy olyan szimulációt, mint amiben mi élünk. Ez a loop valahol itt érne körbe.

Hozzátette, most éppen az történik, hogy létrehoztunk egy nálunk gyorsabban és ügyesebben fejlődő valamit, ami talán le tudja majd gyártani azt a világot, amiben egyszer majd ülni fog egy „te és én”, és Orwellről fognak beszélgetni.

(Az idézetek George Orwell 1984 című regényéből származnak.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában