EKF2023

2023.04.13. 13:00

Hagyományőrző forgataggal nyit a Baláca Élménypark

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Villa Romana Baláca kiállítóhelye is számos exkluzív programnak ad teret ez évben. Az első nagyszabású rendezvényt Baláca Élménypark Nyitány – Hagyományőrző forgatag címmel rendezik április 15-én, ahol a magyarországi római kort idéző hagyományőrző csapatok által életre kel a közel 2000 éves antik római villagazdaság.

Napló

Látványos programok várják az érdeklődőket az élményparkban Fotó: MNM

A szervezők arról tájékoztatták a veolt, hogy a nap során megelevenedik a kemény hadjáratokat folytató egykori Római Birodalom szelleme és a Pannónia közepén álló, polgári élettel teli, hajdani családi birtok. A nyitányon a látogatók magukra ölthetik az éles ütközetek során is használt harci eszközöket, kipróbálhatók lesznek a fegyverek, páncélok és katonai viseletek.

Ugyanakkor gladiátorjátékok, légiós felvonulások, párbajjelenetek színesítik majd a villa tereit, de nemcsak a katonai tábor dicsőséges hétköznapjait fedezheti fel a közönség, hanem akár az ünnepekhez kapcsolódó áldozati szertartásokat is. A rendezvényen megismerhetik a Baláca történelméhez kapcsolódó népcsoportokat, az életmód izgalmas elemeit.

A gasztronómia kedvelői sem maradnak program nélkül, íz- és időutazást kínál az antik konyhaművészetről szóló előadás, a régészeti park pedig szakmai tárlatvezetéssel is feltérképezhetővé válik. A család kisebb és nagyobb tagjait fibulakészítés, mediterrán fűszerkert-varázslat és a római ünnepnaptárhoz kapcsolódó múzeumpedagógia foglalkozás is várja a hagyományőrző forgatagban.

A PROGRAM

10 óra: Kapunyitás
11–15 óráig: Hagyományőrző forgatag az alábbi csapatok részvételével: Legio Leonum, Legio XV Apollinaris cohors II., Familia Gladiatoria, Collegium Gladiatorum, Teut OS – Szarvas Törzs, Legio X Gemina; Nova Róma és a Legio XXI Rapax Római Polgárai
13–13.45 óráig: Ókori gasztronómiai előadás. Előadó: Filp Csaba DLA (Magyar Képzőművészeti Egyetem)
14–14.30 óráig: Római áldozatbemutatás Baláca és az EKF-program üdvéért
16–17 óráig: Szakmai tárlatvezetéssel egybekötött parktörténet – A Baláca régészeti feltárásához kapcsolódó kutatási program ismertetése Kovács Loránd Olivér vezető régésszel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában