Fesztivál

2023.04.28. 19:33

Időutazás Balatonfüreden: megidézik Jókait és Petőfit

Már 32. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a Jókai-napokat április 28-a és május elseje között. Az irodalmi-gasztronómiai fesztivál a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlik, mert Jókai és Petőfi barátsága, munkája rányomta bélyegét a reformkorra, a kiegyezésre.

Kovács Erika

A Jókai napok megnyitója a Jókai villánál. Balról Bóka István balatonfüredi és Domonyi László kiskőrösi polgármester

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A gazdag programsorozatot pénteken nyitották meg, a Jókai Mór Emlékháznál. A díszvendége Kiskőrös, valamint az ottani Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum volt. Bóka István helyi polgármester kiemelte, Balatonfüred a Jókai-kultusz egyik meghatározó városa. Szerinte az, hogy Balatonfüred idegenforgalmi, üdülőközpont lett, részben Jókainak is köszönhető. Az író jóvoltából Balatonfüred Budapest mellett a 19. században az ország második fővárosa volt, ahol a politika, a kultúra meghatározó szereplői találkoztak. A Jókai-kultusznak köszönhetőek a kulturális testvérvárosi kapcsolatok is, melyek az országban egyedülállóak. Ezúttal, Petőfi szültésének 200. évfordulója alkalmából szülőhelye, Kiskőrös a vendég. 

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere kifejtette, Jókai Mór és Petőfi Sándor legendás barátsága a személyiségek irodalomtörténeti értékén túl összeköti a két várost. – Meg kell őrizni szellemi hagyatékukat, illetve a Jókai- és Petőfi-kultuszt – hangsúlyozta. 

Az ünnepségen az Íjász című, hagyományos alkalmi verset szerzője, Zalán Tibor költő olvasta fel. Bemutatták a Magyar Kultúra folyóirat Petőfi-számát a Kisfaludy Galériában, majd a Jókai-kiskönyvet a Szőcs Géza-szalonban, Hansági Ágnessel, fókuszban Jókai és Petőfi barátságával. Este az irodalmi szalonban Zalán Tibor Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész közös irodalmi, zenés estjét lehetett látni. 

Szombaton a Jókai-napok hagyományos gasztronómiai eseménye, a Jókai-bablevesfőző verseny lesz a Koloska-völgyben. A legízletesebb étel mellett a zsűri a legötletesebb csapatnevet is értékeli. A verseny ideje alatt gyerekprogramok, néptánc- és népzenei bemutatók szórakoztatják a látogatókat. Vasárnap már hatodszor rendezik meg a Jókai Múzeumi Majálist, amelyen a város kiállítótereié a főszerep. Az Arácsi Tájházban májusfát állítanak a Balatonfüred Néptánc Együttessel és a Koloska Néptánccsoporttal. 

A megújult Jókai Mór Emlékházban Praznovszky Mihály irodalomtörténész tart emlékező sétát Petőfi vendégségben Jókainál címmel. A Vaszary Galériában a Bak Imre-kiállítás zárása lesz Földényi F. László esztétával, Fehér Dávid és Rókai Enikő művészettörténésszel. A Vaszary Alkotóműhelyben a kiállításhoz kapcsolódó családi alkotófoglalkozást tartanak. A Modern Műtár: Szöllősi-Nagy–Nemes Gyűjteményben, a város új kortárs képzőművészeti kiállítóterében is tárlatvezetés várja az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában