Agóra

2023.04.26. 09:00

Kulturális szakemberek tanácskozása – Az EKF-programot is bemutatták az országos konferencián

Közművelődési szakemberek országos konferenciájának ad otthont az Agóra Veszprém Kulturális Központ kedden és szerdán.

Marton ATtila

Porga Gyula, Kiss Szabolcs, Mészáros Zoltán és Mike Friderika Fotó: Nagy Lajos

A Kulturális Központok Országos Szövetsége kétnapos eseményét – amely konferencia és a szervezet közgyűlése egyben – Innováció a közművelődésben címmel rendezték meg.

Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, a közművelődés alapküldetése, hogy a közösségek jól érezzék magukat, az emberek együtt lehessenek és közösen alkossanak, ami hozzájárul a résztvevők jóllétéhez. 

Szente Béla, a Kulturális Központok Országos Szövetsége elnöke elmondta, Pécs és Nagyszeben után harmadszor tarthatják meg konferenciájukat Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet birtokló településen. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról szólt, hogy az EKF-címre való felkészülés nem a döntés után, hanem hosszú évekkel korábban kezdődött el Veszprémben. A helyi kultúraépítő munka részeként valamennyi helyi kulturális intézmény megújult az elmúlt bő tíz évben. Arra is kitért, az EKF-cím adta lehetőségre kezdettől a város-, térség- és közösségépítő eszközként tekintenek. A polgármester leszögezte, a kulturális intézmények, kulturális vállalkozók és a civil szervezetek közötti harmónia a 2023-as évad sikerének egyik kulcsa. 

Fotó: Nagy Lajos

Kedden mások mellett Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektet mutatta be, Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója a világsztárokat bevonzó zenei fesztiválról beszélt a konferencia résztvevőinek, míg Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója a város innovatív művészeti koncepcióiról tartott előadást. Szerdán délelőtt a szövetség az Agórában tartja éves közgyűlését.

A Kulturális Központok Országos Szövetsége 25 éve fogja össze az ország legjelentősebb városi és budapesti kerületi művelődési intézményeit és kulturális szakembereit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában