Pezsgést hoztak a város és a régió mindennapjaiba

2023.04.20. 14:01

Nőtt a térségbe látogatók száma – Sikeres volt az EKF-évad első negyedéve

Mintegy 840 kulturális eseményt rendeztek az első negyedévben a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében a megyeszékhelyen és térségében.

Marton Attila

Müller Mihály, a VEB 2023 EKF sajtófőnöke, Mike Friderika, Markovits Alíz, Navracsics Tibor és Porga Gyula

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program céljai között szerepelt, hogy Veszprémet és térségét megmutassa az európai közvéleménynek, valamint hozzájáruljon a régió továbbfejlődéséhez. Az első negyedévben a nemzetközi sajtóban közel 500 cikk jelent meg az EKF-évadról, a 116 településen – főként Veszprémben – összesen 840 eseményt tartottak. Hozzátette, a régióba látogató külföldiek száma elérte a 260 ezret. Navracsics Tibor kitért rá, az infrastrukturális beruházásoknál arra törekedtek, hogy meglévő épületek újuljanak meg, és a közösséget szolgálják. Kiemelte, Balatonalmádiban megújult multifunkcionális közösségi tér (120 millió forint), a balácai villagazdaság felújítására félmilliárd forintot fordítottak, míg az ajkai kriptongyár felújítását 300 millió forinttal támogatták. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) kiemelte, a program akkor lehet sikeres, ha a veszprémiek azt a sajátjuknak érzik: a megnyitóünnepség euforikus hangulata erről adott visszajelzést. Hozzátette, Veszprémben az infrastrukturális beruházásoknál arra törekedtek, hogy a helyiek életminőségét javítsa, és a fejlesztések hosszú távon fenntarthatók legyenek. Elmondta, rövidesen átadják a Ruttner-házat, a volt gyermekkórház megújításával létrejövő ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot, valamint a Gyárkertet, ahol hazai és nemzetközi sztárok lépnek fel, míg a Jutasi úti lakótelepen futókör készül, és elindult a vasútállomás épületének felújítása is. 

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 (VEB 2023) Zrt. vezérigazgatója elmondta, az elmúlt hetek programjaival pezsgést hoztak a város és a régió mindennapjaiba: nagy sikert aratott a Holtszezon Fesztivál és a Veszprémi Blues Fesztivál is. 

Mike Friderika, a VEB 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója elmondta, a Pajta programban 29 kistelepülés vesz részt a régióból, ezek több hónapon keresztül valósítanak meg programokat helyben. A következő hetek-hónapok programjairól elhangzott, május 5-én megnyitja kapuit a Gyárkert, és folytatódik az InterUrban sorozat. Minden korábbinál gazdagabb programmal rendezik meg a 30. Gizella-napok rendezvényt (május 7–14.), és először tartják meg amatőr gyermekbábcsoportok részvételével a Bűvös Bábos Fesztivált (május 12–14.). Ezt követi a hagyományos Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál (május 15–21.), míg a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon ifjúsági kórusokat látnak vendégül Veszprémben és a régióban (május 27–31.). Június elején a megyeszékhely mellett Balatonfüred és Balatonalmádi ad ismét otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak (június 7–10.), a Laczkó Dezső Múzeumban Egry József műveiből nyílik kiállítás, valamint kiemelt helyszíne a hónap végén az országos múzeumok éjszakája programsorozatnak Veszprém. Az úgynevezett Felező fesztivál június 14–18. között várja könnyű és komolyzenei koncertekkel, vásárral, a Rátonyi Róbert Operettfesztivállal és sportprogramokkal az érdeklődőket. A kulturális évad eseményeiről nyomtatott kiadványon, az EKF honlapján és mobiltelefonos applikációban is lehet tájékozódni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában