Koncert, hangverseny, előadás

2023.04.28. 10:00

Ünnepelnek Vászolyon: 220 éves a templom

A Szent Jakab-templom felépítésének 220 éves évfordulóját ünneplik ezekben a hetekben Vászolyon. A program az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának támogatásával valósul meg.

Kovács Erika

A Szent Jakab-templom felépítésének 220 éves évfordulóját ünneplik ezekben a hetekben Vászolyon

Forrás: Önkormányzat

Április 22-én mutatták be az évfordulóra készített templomismertető füzetet, majd a Simplicissumus régizenei együttes adott koncertet a templomban. A Simplicissimus Ensemble egy 2012-ben alakult kamaraegyüttes, amely a 17. és 18. századi barokk zenei repertoárt játssza elragadó virtuozitással és érzékenységgel. A zenekar tagjai kiváló művészek, akik a korhű hangszerek használatával igyekeznek hitelesen visszaadni a régi mesterek szándékát. A zenekar több lemezt is kiadott, amelyek elnyerték a kritika és a közönség elismerését. 

A vászolyi hangversenyen Arcangelo Corelli – az olasz barokk egyik legnagyobb zeneszerzője és hegedűvirtuóza – három opusából válogatott darabokat hallhatott a közönség, és felcsendült még két ária az olasz barokk zene egyik megalapozójától, Claudio Monteverditől is. Az eseményen Németh Zsombor és Hatos Cecília (barokk hegedű), Geiger Estilla (barokk cselló), illetve Benkő Mihály (arciliuto) muzsikált, az énekszámokban Tóth Emese Gyöngyvérrel kiegészülve. A hangverseny igazi csemegét kínált mindazoknak, akik szeretik a barokk zenét, és  remek kikapcsolódást nyújtott azoknak is, akik még csak ismerkednek ezzel a zenei korszakkal.

A következőkben építészettörténeti előadással folytatódik az ünneplés, záróeseményként újabb koncertet hallgathat meg a közönség április 29-én. Aznap 16 órától előadás lesz a népházban: Templomépítés Magyarországon a 18. században, 220 éves a vászolyi templom címmel, amiről Krähling János tanszékvezető egyetemi tanár (BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék) beszél.  Majd 18 órától  a templomban órómai, gregorián és reneszánsz polifón énekek hangzanak el Húsvéti zenei áhítat címmel a Collegium Musicum Jaurinense, a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom fiúkórusa előadásában. Művészeti vezetők: Kelemen Áron OSB, Bruckner Máté. Orgonán közreműködik Giczi Balázs orgonaművész. Az előadás és a koncert látogatása ingyenes. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában