Grandiózus nyitány

2023.05.16. 20:00

A Compagnie Parc táncegyüttes MOTIFS című előadásán elakadt a szavunk

A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál hivatalos nyitónapján, hétfőn a tereket átformáló és újrastrukturáló Mészáros Máté, illetve a telt házas Carmina Burana után a francia Compagnie Parc táncegyüttes előadását láthatták az érdeklődők a Hangvillában.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos

A Motifs szíve egy duett, amelyben a két előadóművész, Marthe Krummenacher és Paul Girard állandó kontaktusban vannak egymással. Folyamatos kapcsolatban állva, együtt igyekeznek megfelelni a magas elvárásokat támasztó aláfestő zenének és koreográfiának. A páros együtt fejlődik, új jelentését mutatva meg a címadó motif szónak, amely a „motiváció” kifejezésre emlékeztethet; arra, ami végső soron minden test mozgatórugója, ami cselekvésre, mozgásra késztet.

Pierre Pontvianne koreográfus élvezi a részletgazdag elemzést, végletekig elemezni az emberi, az élő, az érzékeny formát, lelket. A társulat előadásán keresztül a művész egyedisége tárul fel. Pierre Pontvianne nem lép be semmilyen áramlatba, skatulyákon, sémán kívül helyezkedik el. Munkáját lassú érési folyamatban fejleszti, szereti az időtlenség gondolatát, azt, hogy egy mű egy életen át folytatódik.

Az előadásban a zongoradallam és a visszafogott fény-árnyék játék segítségével a két test összefonódó koreográfia mentén keresi a szabadsághoz vezető utat. Ez a folyamatosan fennálló, dinamikus kapcsolat elengedhetetlenné teszi, hogy az előadóművészek teljes mértékben, csakis egymásra fókuszáljanak. A szemünk előtt kibontakozó produkció mindvégig fogva tart. Ezzel a duettel, a kötődés megtestesülésével a Motifs arra késztet minket, hogy nézzünk magunkra, a mindenséghez fűződő kapcsolatunkra; mindenre, ami összeköt és mindenre, ami széthúz bennünket.

Őszintén mellbevágó élmény, amikor a táncnyelv képes olyan módon rámutatni a néző gyengeségére, amire a szavak vagy más művészeti ág képtelen. Gyengeséget fejt fel, de ez nem egyéni – a mindannyiunkban benne élő összetartozás vágya és keserűsége bugyog fel, és a felismerés, hogy minden, ami szétszakíthat bennünket másoktól, az mi magunk vagyunk.

A grandiózus nyitónapot követően szerdán érdemes a családdal érkezni az eseményre, hiszen Baro d’evel Là című előadását, melyet az Agórában mutatnak be 18:30-tól a legkisebbek is értékelni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában