Kiderült, hogy látják külföldi irodalmárok Veszprémet

2023.05.10. 20:27

Irodalom az utcán

Lengyel és francia szerzők Veszprémhez kapcsolódó írásai hangzottak el rendhagyó irodalmi sétán kedden délután a belváros több pontján.

Marton Attila

Irodalom utcája .Rendhagyó séta felolvasásokkal. A kép baloldalán Kilián László

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az irodalom utcája – az utca irodalma elnevezésű programban öt kortárs külföldi alkotó szövegét olvasták fel. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, a program szervezője elmondta, a veszprémi testvérvárosokban élő külföldi szerzőknek képanyagot küldtek Veszprémről, valamint helyi alkotók városhoz kapcsolódó irodalmi szemelvényét is eljuttatták. Ezekre is reflektálva írták meg szövegeiket a lengyel és francia szerzők. 

A belvárosi kiránduláson hét színhelyet, állomást jártak be, amelyeken egy-egy, az adott helyhez kapcsolódó írás vagy vers hangzott el magyarra fordítva. A franciaországi Saumurből érkezett Stéphanie Aten szövegében a Loire völgyében található település és Veszprém hasonlóságait, különbségeit ecsetelte, kitérve az ökológiai problémákra. Gino Blandin író – aki személyesen nem tudott részt venni a programon – írásában azt emelte ki, bár a két várost, Veszprémet és Saumurt nagyon sok minden megkülönbözteti, de összetartozásukat erősíti, hogy ugyanazon a szélességi körön fekszenek. Marie-Pierre Duquoc szövegét – amely Cholnoky Jenő Kossuth utcai szülőházánál, ahol Simonyi Zsigmond is nevelkedett - az idei tavaszi francia nyugdíjreform elleni megmozdulásokra fűzte fel. Az eseményen két lengyel szerző művei is elhangzottak. Mikolaj Łozinski író családregényéből olvastak fel egy szemelvényt a veszprémi holokauszt emlékműnél. A séta utolsó három állomásán Robert Król költő három részből álló versét hallhatták az érdeklődők. A szövegeket Sipos Berta Őszike, Németh Orsolya és Kilián László olvasták fel.

A séta után a Dubniczay-palotában rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Veszprémbe látogató szerzőkkel

Az eseményt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezték meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában