Meditáció a lombok alatt

2023.05.22. 19:00

Kövi Szabolcs adott pihenőszékes koncertet Litéren

Pánsíp és okarina címmel Kövi Szabolcs pihenőszékes, meditatív koncertjét hallgathattuk a litéri Kultkertben május 20-án. Pihenőszékek, illetve babzsákok gondoskodtak a meditatív élményről természetes környezetben, lombos fák alatt. A különleges élményt nyújtó környezetbarát rendezvény a Pajta Program pályázat keretén belül valósult meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter/Napló

A művész célja egy színes paletta bemutatása volt. Kövi Szabolcs a tőle megszokott, hagyományos ívű koncerttel készült, dinamikusabb indítással, majd egyre a meditatívabb ritmus és dallamok szólaltak meg. S hogy azért ne merüljön álomba a közönség, végül újból egyre dinamikusabb zenékkel hozta fel őket. A helyszín az előadó szerint csodás, ritka egy művelődési ház, mely rendelkezik hátsó udvarral, árnyas fákkal.

– Amikor a közönség kimondottan a meditatív zenét igényli, elmerülünk arra alkalmas dallamokkal ennél is mélyebbre. Ezen az előadáson viszont nem ez volt a cél. Úgy érzem, rendkívül stresszesek az emberek, emiatt sokan elalvás-segítőnek hallgatják a zenéimet. Ha el tudnak lazítani, miért ne éljenek vele, többet ér ez az egyszerű módszer az altatóknál – állítja a művész, aki többféle hangszer váltogatásával készült Litérre, mert ez a színes előadás a gyerekek figyelmét is leköti. 

Azt is elmondta a zenész, hogy alapvetően évszakok szerint „működik” maga is, akkor virágzik ki, amikor a természet, ilyenkor jön el igazi alkotókedve. A koncert végén szóba hozta a mély hangszereket, így ezekről is kérdeztük. – Először basszusfurulyám volt, keleties, misztikus hangzású, nagyon megkedvelte a közönség. Elkezdtem gyűjtögetni ezeket a hangszereket, a következő egy nagyon mély indián szerelmi furulya lett, s most egy indiait vettem, ami gigabass, tehát a lehető legmélyebb. Ritkán használják, koncerten nem emelkedik ki, speciálisan mély, meditatív zenéhez való, ha arra vágyik a közönség. A művész pedig akkor igazán profi, ha a saját hangulata nem jön át az előadáson, viszont hallgatóival jól együtt lélegzik. Az, hogy egy közönség hangulata milyen, függ az adott naptól, az időjárástól, sokszor mindenki nyugtalan, amikor felkel. Érzékelem, mert nagyon figyelem a közönséget, s ilyenkor picit becsapósan nyugtatom meg őket. Dinamikusan kezdem, s egy ponton lemegyek nagyon mélyre. Először azt hiszik, hagyományos koncertet kapnak, de azon a bizonyos ponton elveszítik a fonalat, s megpihen a lelkük. Ez a célom, hogy kiváltsam ezt az érzést – mesélte Kövi Szabolcs, aki szerint ha a közönség fogékony, zenével bármit el lehet érni, olyannyira, hogy a legnagyobb rockert is elaltatja fél órán belül a megfelelő meditatív programmal. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában