Debreceni alkotók kiállítása

2023.05.09. 18:00

Megfestették a Balatont, művészek találkoztak Paloznakon

Tamus István vezetésével a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének tagjai művésztáborban találkoztak egymással Paloznakon, ahol a Szent József Házban kiállításon mutatják be alkotásaikat.

Kovács Erika

A debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének tagjai művésztáborban találkoztak egymással Paloznakon

Fotó: Kovács Erika/Napló

Czeglédy Ákos polgármester köszöntője után Tamus István ajánlotta a megjelentek figyelmébe a tárlatot, amit pünkösdig lehet megtekinteni. A megnyitó alkalmából, ahol megjelent egy amerikai vendégművész is, Máthé András fotóművész, az egyesület egyik tagja kitűnő slambucot készített a vendégház udvarán, ahol a finom étel elfogyasztása közben beszélgettek egymással a művészek. 

Mint ismert, a Dürer nevét viselő, 2000 őszén alakult művészeti egyesület már létrejötte idején jóval többre vállalkozott annál, mint hogy pusztán baráti és szakmai kapcsolatokat erősítő szervezetként működjön. A névválasztás szimbolikájában egyfelől azon klasszikus grafikai értékek tisztelete mutatkozik meg, amelyek évszázados hagyományokban gyökereznek Európában, hazánkban, és a grafika műfaját a nyomdászattal és a felvilágosult oktatással a kezdetektől szorosan összekapcsoló Debrecenben. Másfelől szellemi folytonosságot teremt a 20. század 30-as éveiben a városban működő, grafikusokat és gyűjtőket összefogó Ajtósi Dürer Céh tevékenységével. 

Czeglédy Ákos polgármester (balról) és Tamus István a megnyitón
Fotó: Kovács Erika/Napló

A folyamatos alkotómunka támogatásán túl az egyesület küldetésének lényege a grafika művelésének népszerűsítése, a műfaj életben tartása és sokszínűségének megőrzése. Ebben a hagyományos technikai felosztás (magas-, mély- és síknyomás) minden eleme megjelenik – különös tekintettel a linómetszésre, a rézkarcra és a litográfiára. Üde színfolt a ma már ritkán használt technika, a mezzotinto megjelenése a tagság körében. Az európai grafika ötszáz éves történetében kanonizált sokszorosító technikák mellett az egyesület természetes módon fogadta be a modern kori törekvéseket a művészi igényű számítógépes grafikák formájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában