Hogyan hoz közel a távolság?

2023.05.15. 21:00

Meghökkentő előadással robog tovább a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

A Tánc fesztiválja mindig híres volt arról, hogy ingyenes programjaival meghökkentő terekben, a város különböző pontjaira szólítja a nézőket – hogy lássuk, a tánc a mindennapjaink része, a mozgás felszabadít, és helye van az életünkben.

Horváth Virág

A távolság mechanikája című előadás a Hangvilla kávézójában igazán különleges élményt adott

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mészáros Máté koreográfus 2019-ben mutatta be A távolság mechanikája című előadását három táncos és egy zenész együttműködésében. Az előadás azóta számos nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt, és most új formában került a veszprémi közönség elé. Az eredetileg a Hangvilla előtti térre tervezett előadást az épület kávézójába vitték a kiszámíthatatlan időjárás miatt, ám ez talán még izgalmasabb térhatásokat generált az előadásban. A Hangvilla oszlopjai és a járólap igazán nem passzol egy táncelőadáshoz, de ha a néző el tud vonatkoztatni ettől, mélyebb metaforákat vélhetett felfedezni a nem mindennapi tér és a tánc találkozásában.

A falak, ahol délutánonként a kávénkat szürcsöljük, vagy az esti színházi előadás szünetében süteményt vásárolunk, új köntöst adtak az előadásnak. Nem is igazán előadásként tekintettünk Mészáros Máté munkájára, mint inkább a fiatal energiák tereket összedöntő performanszaként. Nem elsődlegesen táncosokat vagy művészeket láthattunk, hanem energikus, vidám, szabad fiatalokat, akik számára a mozgás nem mívelt, hanem ösztönös.

A koreográfus víziója szerint a testek itt nem performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot. A középiskolásokkal és fiatal táncosokkal közösen létrehozott eseményen szabadon értelmezték a táncot, a zárt színházi terekből kilépve, szabad asszociációt kínálva a jelen lévő városlakóknak.

A távolság mechanikája című előadást kedden 17 órától is megtekinthetik az érdeklődők a Hangvillában.

További ingyenes programokkal is készül a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál, szerdán délelőtt 11 órakor például a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi, koreográfus szakának hallgatói Gesztusok műhelye címmel tart nyitott foglalkozást a Hangvilla első emeletén, szintén szerdán 16 órától pedig a Kossuth utcán tekinthetjük meg a Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című előadását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában