EKF2023

2023.05.23. 15:00

Művészeti projektek várják az érdeklődőket egész nyáron Hegyesden

Az Igaz táj című projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként májusban indult.

Tóth B. Zsuzsa

A zalahalápi iskolában faliújságokat készítettek a projekt keretében a diákok Fotó: szervezők

A projekt keretében Hegyesden, Káptalantótiban, Monostorapátin, Tapolcán és Zalahalápon lesznek a következő hetekben, hónapokban is különféle programok. A szervezők művészeti aktivitásokkal terjesztik ki az elsősorban a kulturális antropológiából ismert résztvevő megfigyelést. Amint elmondták, a projekt kutatási, közvetítési és művészeti programok összessége, amelyek mind közösségi gyakorlatokban valósulnak meg, a települések lakóival minél szélesebb körben együttműködve. Köztereken mutatnak be művészeti projekteket, amit helyspecifikus művek létrehozása, a társadalmi nyilvánosság tereinek közös alakítása követ.

A vidéki tér transzformációja a Balaton-felvidék, különösen a Káli-medence és környéke jellegzetessége, amelynek negatív hozadékai a kommunikációs hiány, a passzivitás és a zártság. Az 1970-es években kezdődő, máig több korszakot megélt és különböző szereplők által formált térség szociológiai tanulmányok tárgya. A Kultháló VEB2023 Igaz táj projektje reflektálni kíván a régió társadalmi és kulturális referenciáira, hosszútávon fenntartható művészeti és edukációs aktivitásokkal jelenik meg. Az Igaz táj bázisa a legkisebb tanúhegy közelében lévő, nemrégiben átalakított istálló közösségi tere, műterme és az azt körülvevő, közel tízezer négyzetméteres terület, az úgynevezett Jelenrét. A Jelenréten és a környezetében tevékenykedő művészeti szakemberek együttműködésével megvalósuló programsorozatban további képzőművészek, kutatók, színészek és a független képzőművészeti tanszék network tagjai vesznek részt.

Többen a résztvevő településekre költöznek, önkéntes munkákat vállalnak, együtt élnek a helyiekkel, részt vesznek a mindennapi életben. A projekt kutatási, közvetítési és művészeti aktivitások összessége, amelyek mind közösségi és köztéri gyakorlatokban valósulnak meg, a résztvevő települések lakóival minél szélesebb körben együttműködve.

A Független képzőművészeti tanszék művészeti projekt, edukációs modell és civil aktivitás egyszerre. Flying art courses címmel 2013 és 2020 között az ország számos egyetemén és főiskoláján volt jelen különböző képzési területeken kortárs művészeti kurzusokkal. Eddigi 40 kurzusa 12 vidéki, öt budapesti és öt külföldi felsőoktatási intézmény különböző tanszékein valósult meg. Egyhetes nyári workhopjai – Ádánd (2015), Hegyeshalom (2016), Velence (2017), Gyulaháza (2018) – az intenzív együttműködés helyszínei, melyekre a kurzusokon résztvevő hallgatókat hívták, akik három témában dolgoztak együtt a lakossággal, meghívott művészekkel. A workshopok záróeseményén minden érdeklődő számára láthatóvá vált a közös munka a települések különböző helyszínein. 

A zalahalápi Csontváry Általános Iskola tanulóival faliújságokat készítettek, amelyeket Hegyesd, Káptalantóti, Monostorapáti, Tapolca és Zalahaláp különböző helyszínein helyeznek ki a következő napokban, hogy az információk, játékok és olvasmányok mellett az Igaz táj Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt eseményeit is folyamatosan frissítsék. A faliújságok készítését Hegedűs Gábor helyi asztalos, az iskola egykori tanulója segítette.

A napokban Drótos Dominika és Teleki Emma közös festésbe és műtárgykészítésbe vonja be a résztvevőket a hegyesdi lakosoktól a környék tanárain át minden érdeklődőig. A hét alkalomból álló foglalkozáson művészeti és közösségi gyakorlatok váltják egymást. Lesz nyitott műterem, kiállítás, és keresik a választ arra a kérdésre, igaz-e, hogy mindenki lehet művész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában