A Tánc Fesztiválja

2023.05.18. 14:00

Tánc-e, ami nem az? Óriás „ruha-golyó” gurult végig a Hangvillán

A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál keddi és szerdai napján is találkozhattunk egy óriási, színes ruhákból összeállított golyóval, amit egy jókedélyű fiatalember (Dorian Chavez) gurított, és csak gurított.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos

Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című előadása, habár a témája (Sziszüphosz mítosza) meglehetősen elvont, a megvalósítás inkább furcsa módon szórakoztató volt, mondhatni abszurd. Nagy iróniával és fekete humorral lehet megáldva a két rendező, Natacha Belova és Dorian Chavez, és ettől vált felejthetetlenné az előadás. A keddi napon a hosszú várakozást követően lépett oda mindenkihez egy úr, aki azt kérdezgette, „Nem láttuk-e a labdáját?”, ekkor még a mit sem sejtő közönség próbált körbenézni, hátha megtalálják az elveszett holmit. Ekkor gurult be az óriási „ruha-golyó”. Az előadás további része sem kifejezetten „tánc” volt, ám az előadó mozgása teljes történetet mesélt el nekünk.

Sziszüphosz mítoszából kiindulva egy különös bábalakot képzeltek el az alkotók egy abszurd és repetitív küldetésen, egy számára teljesen alkalmatlan környezetbe helyezve, ahol némi zavart tud kelteni. Egy szabadon értelmezett kép, amelynek értelme elhomályosul és ezzel egyidejűleg tiszta lapot teremt, megállásra késztet, megzavarja a mindennapos tömegek mozgását.

Az erőfeszítései abszurd mivoltának tudatában lévő Sziszüphosz újra és újra megteszi ugyanazt a kört, transzcendenciát nem várva, fegyelmezett és életerős magatartással. Camus Sziszüphoszához hasonlóan abszurd módon, boldogan elfogadással viszonyul ehhez az állapothoz.

A pénteki napon három ingyenes előadást is megtekinthetnek az érdeklődők a TÁNC fesztiválján. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Lordok tánca című előadását 16 órától a Szent Imre téren, a Juhász Kata Társulat és a cie Two in One Hétköznapi cirkuszaink című előadását 20:30-tól a Jutasi úti edzőpályán, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vérnász című darabját 21 órától a Hangvilla 3. emeleti stúdiótermében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában