Bűvös Bábos Fesztivál

2023.05.15. 11:30

Új erőre kapott a bábjátszás Veszprémben (galéria, videó)

Négy napon keresztül több száz amatőr gyermekbábos csoport vendégeskedett Veszprémben a Bűvös Bábos Fesztiválnak köszönhetően, melynek záró eseményét vasárnap délután tartották meg az Acticityben.

Cseh Zoltán

Még egy utolsó közös tánc belefért a záróprogramba

Fotó: Pesthy Márton

Azt szerettük volna elérni, hogy az amatőr bábjátszásban tevékenykedő bábcsoportok találkozhassanak Veszprémben, megmutassák tudásukat, ismerkedjenek és igazi fesztivál élményekkel gazdagodjanak, amit egy életre magukkal vihetnek a gyermekek - mondta el érdeklődésünkre Baloghné Uracs Mariann, a gyermek bábcsoportok nemzetközi találkozójának fesztiváligazgatója. Hozzátette, a borongós, esős idő ellenére is sikerült minden programelemet megtartaniuk. - Fantasztikus előadásokat láttunk, rengeteg bábtechnikával, ötlettel, sok-sok tehetséges gyermekkel - sorolta. - Az itt fellépő csoportok egy évig készültek az előadásukra, ez nagyon erős motiváció. az itt szerzett élmények pedig nagyszerű megerősítést adtak számukra és új lendülettel látta el a fellépőket - jegyezte meg.

Bábozunk, mesélünk, játszunk, a jó végszó pedig az itt a vége - mondta Végh Zsolt, a szervezésben résztvevő Pegazus Színház igazgatója. Hozzátette, a fesztivál legfontosabb célkitűzése az volt, hogy az egész Kárpát-medencében új lendületet kapjon a bábjáték.

Porga Gyula polgármester a fesztivál zárásaként emlékeztetett, 2023 nem egy átlagos év Veszprémben, Az Európa Kulturális Fővárosa programokhoz kapcsolódóan sok minden történt és még megannyi esemény előttünk áll. Mint mondta, a záróprogramnak helyet adó épület 30 éve állt üresen, mostantól Acticityként ad otthon a prgoramoknak, melynek első rendezvénye volt a Bűvös Bábos Fesztivál, mely új útra indította a bábjátszást.

Porga Gyula polgármester zárta az eseményt
Fotó: Pesthy Márton

A fesztiválon összesen 28 bábcsoport lépett fel, valamennyi magyarországi vármegyéből érkezett egy-egy csoport, ezen kívül Veszprém vármegyéből öt bábcsoport volt jelen, illetve a határon túlról is ellátogatott hozzánk öt csoport, így mintegy 400 fő aktivitásával zajlottak az események.

A bábcsoportok bemutatkozásán túl kísérőprogramokkal készültek a szervezők, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, de székely népmesét is hallgattak a gyermekek, de óriás bábos felvonulást is tartottak Veszprém belvárosában.

Végső programelemként - remélhetőleg nem utoljára - közösen eltáncolták az elmúlt napokban több helyszínen bemutatott flashmob bábtáncot. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában