Petőfi Zircen ráérősen és hiphop ritmusban

2023.05.23. 20:00

Vaskos tarisznyára való lelki útravaló költőnktől, vékony készülékben összes verse

Csak egy mobiltelefont tartott a kezében Ottó Péter zirci polgármester, mégis ott volt nála Petőfi összes verse, amikor a helyi iskolák diákjait köszöntette a nemzeti hős születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett Petőfi-vetélkedőn.

Kelemen Gábor

A versenyen első helyezést elért PetőfIfjak csapat műsorában megjelenítette Pató Pált

Fotó: Kelemen Gábor

Vaskos tarisznyára való lelki útravalót kaptunk mindannyian nagy költőnktől, akkor is, ha vékony készülékben elfér összes verse.

A városvezető hangsúlyozta: nem a helyezések a legfontosabbak, hanem az, hogy tudásban, érzésekben, tapasztalatokban gazdagodjunk, így győztesnek tekinthető mindenki. Az erre lehetőséget biztosító vetélkedőt a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület szervezte meg. A benevezők esszét írtak, verset illusztráltak és megtöltöttek egy tarisznyát mindazzal, amit Petőfi Sándor költészete jelent számukra. Szavaltak és megzenésítettek verseket. Egy lánykvartett például hiphopritmusban adta elő, hogy „még nyílnak a völgyben a kerti virágok”. Pató Pál úr sem hiányozhatott a színpadról, többször is nyomatékosította alakítója: "Ej, ráérünk arra még!” A diákok viszont nem tétlenkedtek, még egy levelet is meg kellett fogalmazniuk kétszáz éve született költőnknek. 

Első lett a PetőfIfjak, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata, második helyen végzett „A Júliák” a III. Béla Gimnáziumból, harmadik helyezést ért el az általános iskola másik csapata, a PS Reguly, szépen szerepeltek a szakképzős Pilvaxosok. 

A Petőfi200 Zircen programsorozat keretében a vetélkedő mellett két másik rendezvényt tartottak meg: irodalomtörténész előadáson beszélt nagy költőnkről, a helyiek pedig előadták vígeposzát, A helység kalapácsát. Az eseményeket többen támogatták: a városi önkormányzat, a művelődési ház, a Reguly-múzeum, Hamvasi József, Horváth István, Horváth Henriett, Kovács Dávid, Kukoda György, a Veszprémi Petőfi Színház és az Agóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában