Múzeum

2023.06.25. 16:00

Batsányi hazatért iskolájába

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz csatlakozva szombaton éjfélig kínált eseményeket az érdeklődőknek.

Tóth B. Zsuzsa

Batsányi János kölcsön kapott, eredeti portréja előtt Németh István Péter költő osztotta meg gondolatait Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erre az alkalomra az intézmény kölcsön kapta a Magyar Nemzeti Múzeumtól Batsányi János legismertebb portréját, H.F. Füger osztrák festő alkotását, amelynek eddig csak a másolatát láthatták Tapolcán a múzeum vendégei. A festményt Décsey Sándor igazgató és Németh István Péter leplezte le, majd a költő osztotta meg gondolatait és mondta el az alkalomra írt szonettjét.

Décsey Sándor köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy jeles esemény az alkotás hazaérkezése. 

- Füger 1808-ból származó eredeti alkotása a Magyar Nemzeti Múzeum kupolaterme mellett a díszterem bejáratánál függött eddig a falon. Tavaly merült fel a lehetősége, hogy a kerek Batsányi évfordulóra kölcsönkérhetnénk, bár itt van annak másolata a múzeumunkban. Nagy örömünkre a múzeum igazgatója R. Simon László pozitívan reagált. Bár általában új alkotásokat szoktak leleplezni, mégsem túlzás most ezt tenni, mert számunkra így eredeti valóságában a festmény új. Mondhatjuk, hogy Batsányi János hazatért az iskolájába, és bár valószínűleg a képen látható életkorában nem lépett ebbe az épületbe, de itt járt iskolába és most látható a róla készült kép eredetiben – mondta az igazgató. 

Németh István Péter arról beszélt, hogy Batsányi Jánoshoz az első versét 28 esztendősen írta, édesapja kérésére. Az osztrák Szapphó című vers elhangzott Tapolcán 1988 májusában, s ettől kezdve Zalától Veszprémen és a fővároson át Csongrád megyéig több folyóiratban is megjelent. - Aztán több vers is került ki a kezemből arról, hogy költőnk Balatonfürednél búcsúzott el a bölcsőhelyétől, hogy szépen élt a feleségével a száműzetésben, no meg arról, amikor Gabriellát elveszítette Batsányi, s megsejtette, hogy közel az odaát, visszagondolhatott a gyermekkori Tapolcára. Ahogy teltek az évek, egyre többször jutott eszembe Batsányi János és Baumberg Gabriella életútjának egy-egy stációja. A legkülönösebb érzés mindig Tapolcán fogott el. A múzeum diófája alatt látni véltem az ábécé betűivel ismerkedő gyermeket, aki fürdik az alsó-tóban, amelynek partján apja cserzőműhelye áll. 

Keszthelyen új helyre került Batsányi emléktáblája: a térnek a premontrei rendházzal ellentétes oldalára, ama háromosztályos gimnázium falára. A 16 esztendős Batsányit még a ferencesek tanították. Költőnk Veszprémben a kegyesrendieknél folytatta tanulmányait. A Vár utcában Csikász Imre szép Batsányi-reliefje alatt elsétálva arra kellett gondolnom, hogy a költő bizonnyal már diákként ismerte-szerette Ányos Pál verseit. Csak előbb még Sopronban maturandus és a pesti piaristáknál új stúdiumokba is belekezdett. Ám akkor és ott már érett költő, házitanító, színész, szerelmes, akire hivatali és más gyakorlati munkát ugyanúgy rábízhattak, mint a biztos technikával végzendő verscsinálást. Ügyéért börtönviselt lett, s a kufsteini fogságát követően megélhetése és házassága Bécshez, valamint a felső-ausztriai Linzhez kötötte. Haláláig magyar hazafi maradt – mondta a költő, majd felolvasta legújabb szonettjét, amelyet erre az alkalomra írt, hogy Batsányi János markáns arca Füger mester ecsetvonásai által megörökítve tekint le.

A Múzeumok éjszakája keretében a városban még kézműves foglalkozások, családi vetélkedő, Papp Attila: Falak a föld alatt - Roncsolásmentes kutatási módszerek alkalmazása a tapolcai és a vázsonyi térségben, Décsey Sándor: Ki géppel száll fölé - Drónhasználat a terepi kutatásban című előadások szerepeltek. Hangodi László A szóbeli visszaemlékezések szerepéről beszélt, ami Tapolca 1914-1956 közötti történetének kutatásait illeti, valamint kurátori tárlatvezetést tartott 6000 év kőben, tárgyban, képben, címmel. Szilaj Rezső arról beszélt, hogy miként kutassunk barlangot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában