Modern kiállítás

2023.06.18. 21:00

Digitális és médialabor nyílt fantasztikus kiállítótérrel

A Művészetek Háza pinceszintjén egy új, digitális alkotóeszközökkel felszerelt workshop-tér, a Fixir várja látogatóit és az alkotókat a nemrég átadott FOTON Audiovizuális Centrum szomszédságában.

Benkő Péter

Újfajta látványt garantál a kiállítás

Fotó: Benkő Péter

A Fixir beavat az alkotás folyamatának misztériumába, megtanít a digitális társadalmat alakító eszközök kreatív használatára. Közösségépítésre alkalmas hely, a művészeti kísérletezés terepeként szolgáló művészeti műhely. Június 17-én nyitották meg az új létesítményt.

Az ünnepélyes megnyitón Porga Gyula polgármester Ottlik Géza gondolatát idézve – miszerint a világot nem értelmezni, nem újrarendezni kell, hanem mindig hozzátenni – elmondta, rátaláltak a Vár utcai udvarban álló, használaton kívüli ingatlanra, melyben létrejöhetett ez az új tér. A művészetek háza dolgozóinak küzdelmét kiemelve hangsúlyozta, amit most átadnak, hozzájárul a város jövőbeni fejlődéséhez.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója emlékeztetett, alapító igazgatójuk, Hegyesalmi László kollégáival, Németh Orsolyával és Áfrány Gáborral már 2005-ben megálmodták, hogy otthont szentelnek a digitális és médiaművészeteknek, de az álom a tervek szintjén maradt mostanáig, amikor az EKF révén megnyílhat a digitális és médialabor egy fantasztikus kiállítótérrel.

– Hittem ebben a projektben – hangsúlyozta Mike Friderika, az EKF programfejlesztésért felelős igazgatója. – Olyan dologgal kívántuk kiegészíteni a Művészetek Háza profilját, mely kiállítótér és egyben műhely, s nemzetközi szinten is vonzza az alkotókat. Olyan jövőképet vetít elénk, mely megerősíti, hogy egy európai mértékkel mért kis városban is helye van olyan kortárs művészeti intézménynek, mely alkotásra ösztönzi az itt élőket és az ide érkezőket.

– A Fixir első kiállítására a Kiégő Izzók kollektívája kapott meghívást. A csoport Budapest vibráló underground művészeti szcénájából nőtte ki magát – mondta el Orosz Márton művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója, a kiállítás megnyitója. Szólt a Fixir missziójáról, mely a hazai digitális kultúra, a számítógépes képalkotás, az adat- és fényművészet közönséggel való megismertetése, az új médiumokba kódolt esztétika különféle megnyilvánulási formáinak közvetítése.

A látogatók megtekintették a médialabort és a Fixir kiállítóterét, ahol elsőként az NXY A kiégő izzók és Andristyák Marcell kiállítását élvezték az alagsori boxban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában