Ízes program

2023.06.28. 18:40

Gasztronómiai vacsoraest

Pálinka éjszakája címmel országos gasztronómiai vacsoraestet rendez a Pálinka Nemzeti Tanács. A fővárosi eseményhez 17 vidéki és fővárosi helyszínen 19 étterem, három pálinkafőzde és egy cukrászda is csatlakozott.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fenséges ételkóstolás

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna/Napló

A Pálinka Nemzeti Tanács három év után ismét életre kelti a Pálinka éjszakája című gasztronómiai kezdeményezést, melynek célja, hogy hazánk első számú hungarikuma, a pálinka ne csak alkoholos italként, hanem éttermi alapanyagként, akár fűszerként is az éttermek érdeklődésének középpontjába kerüljön, és rajtuk keresztül a fogyasztók pálinkagasztronómiai élményhez jussanak. 

A vacsoraest célja, hogy bemutassák: a pálinka nemcsak ital, hanem az ételek főzésére és ízesítésére is kiváló lehetőséget biztosít. Az ország különböző pontjain zajló degusztációs vacsoraesteken minden részt vevő étteremben más és más pálinkamenüket, gasztronómiai remekműveket kóstolhatnak a vendégek, melyekben a pálinka kapja a főszerepet. 

A kezdeményezéshez az országban bármelyik étterem csatlakozhatott, a feladat mindössze annyi volt, hogy az itallapon kínált pálinkákkal harmonizáló degusztációs ételsort készítsenek és kínáljanak az éttermek séfjei, főszakácsai. Soprontól Vásárosnaményig 19 vidéki étterem és több pálinkafőzde és cukrászda is beállt a kezdeményezés mögé, ahol az ételsor vagy a desszert teljes egészében a séfek kreativitását dicséri, minden séf megalkothatja saját menüsorát, és az elkészített ételekhez kínált pálinkákkal újraalkothatja és variálhatja a pálinkát és az ételt a saját ízlése szerint. 

A Pálinka éjszakája központi gálavacsoráját Budapesten, az MTA székházában működő Akadémiai Klubban rendezik meg június 29-én, ahol szakmai közönség előtt, séfek, gasztrobloggerek, étterem-tulajdonosok, szakújságírók kóstolhatják meg a helyi étterem degusztációs ételsorát.

A Pálinka Nemzeti Tanács azzal a reménnyel támogatja az ilyen és hasonló kezdeményezéseket, hogy a gyümölcspálinka gasztronómiai értéke – a mérsékelt alkoholfogyasztás népszerűsítésé mellett – növekedjen. Veszprém megyéből a sümegi pálinkafőzde és a Hungest Hotel Orchidea Étterem csatlakozott a Pálinka éjszakájához. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában