Törékeny történelem

2023.07.01. 21:07

A herendi porcelán az európai tárgykultúra részévé vált

A Habsburg-család és Herend kapcsolatát bemutató kiállítás nyílt a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban pénteken.

Marton Attila

20230630.Herend. Herendi Porcelánmanufaktura Zrt. Törékeny történelem-A Habsburg-család és Herend cimű kiállitás megnyitója.A képen balról Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, és Simon Attila, a porcelánmanfaktura vezérigazgatója.Fotó: Nagy Lajos. NL. Veszprém Megyei Napló.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A Törékeny történelem – A Habsburg-család és Herend című tárlat a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Habsburg Ottó Alapítvány együttműködésében jött létre. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében kiemelte, Herend egyike azoknak a hazai értékeknek, amely időről időre hozzátesz az európai kultúrához egy csipetnyi magyarságot és a magyar kultúrához egy csipet európaiságot. 

A miniszter hozzátette, a világ minden pontján ismerik Herend nevét a porcelánról, generációkon átívelően örökítette át a rá jellemző magas szintű igényességet.
Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója arról beszélt megnyitójában, hogy a Habsburgok és a magyarság viszonya sokrétű. A kiállítás címe kapcsán kifejtette, az elsősorban a közép-európai történelem változatosságára, a kis népek sorsára utal, amely máig óvatosságra inti a térség országait. Példaként Habsburg Ottót állította, aki nem tett úgy, mintha vesztese lenne a 20. századi történelemnek, hanem politikai mozgásteret alakított ki, és húsz éven át az Európai Parlamentben dolgozott.
Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a porcelánmanufaktúra az állami pénzverde mellett a legrégebbi olyan vállalkozás Magyarországon, amely megalapítása óta folyamatosan működik. A manufaktúra története négy szakaszra osztható: az 1826-os alapítást követő időszak, amikor nemzetközileg ismertté válik a márka. A második korszak az 1920-as évektől a második világháború végéig tart, amikor Gulden Gyula igazgató megreformálta a manufaktúrát. A harmadik szakasz az államosításé, míg a negyedik korszaka a jelenlegi, amikor világelső porcelánmanufaktúrává vált. A vezérigazgató megjegyezte, a Herendi Porcelánmanufaktúra adja a hazai kerámiaipar összes árbevételének 63 százalékát, és az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók hatvan százalékát.

 

Simon Attila elmondta, a manufaktúra és a Habsburg-család története 1855-ben kezdődött, amikor a párizsi világkiállításon Fischer Mór által bemutatott mintából Ferenc József császár teáskészletet rendelt Zsófia főhercegnőnek. A manufaktúrában készült, Mária Teréziáról elnevezett tál, míg a kiegyezéskor egy dupla falú kulacsot ajándékoztak Ferenc Józsefnek, érdekesség, hogy az alkotást később visszavásárolta a manufaktúra. 1872-ben császári és királyi udvari beszállítói címet kapott a manufaktúra. A kiállítás ezen kapcsolódások mellett Habsburg Ottó életútját is bemutatja, kiemelve azokat a pontokat, amelyek összekötik személyét és családját a herendi manufaktúrával.
A megnyitó után Szűts István Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány főlevéltárosa tartott tárlatvezetést a kiállításon. A megnyitón részt vett Alfonso Dastis Quecedo spanyol nagykövet. Az eseményen közreműködött a Jazzy Funtazi. A kiállítás – amelynek kurátora Fábry Eszter – augusztus 26-ig látható. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában