Hegedűvirtuóz, zongoraművész és harmonikaművész is fellép

2023.07.28. 17:30

Auer Fesztivál kilencedszer

A Mendelssohn Kamarazenekar kilencedik alkalommal rendezi meg Veszprémben augusztus 1–6. között az Auer Fesztivált a nagyhatású, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére.

Marton Attila

A Young International Orchestra próbál a Hangvillában

Fotó: Benkő Péter/Napló

A Mendelssohn Kamarazenekar kilencedik alkalommal rendezi meg Veszprémben augusztus 1–6. között az Auer Fesztivált a nagy hatású, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére.

– A program összeállításakor arra törekszünk, hogy a tematika Auer Lipót szellemi örökségéhez igazodjon. Ehhez világszínvonalú közreműködőket kérünk fel minden évben, akik a legelismertebbek a saját műfajukban – emelte ki Kováts Péter hegedűművész, az Auer Fesztivál művészeti igazgatója. Hozzátette, a program kialakításakor a másik szempont, hogy minél több műfajban hozzák el Veszprémbe a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplőit. Évről évre újabb sztárvendégeket hívnak meg, ugyanakkor azokat a vendégművészeket, akik különösen nagy sikert arattak, idővel visszahívják a rendezvényre.

Idén az ukrán hegedűvirtuóz, Valerij Szokolov az egyik visszatérő, aki ezúttal zenekari esten lép fel augusztus 5-én, szombaton, és Samuel Barber Hegedűversenyét játssza a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében. Szintén visszatérő fellépő a Concerto Armonico régizene-együttes Spányi Miklós vezetésével, augusztus 2-ai, szerdai estjükön Carl Philip Emanuel Bach művei lesznek műsoron. A hangverseny egyik szólistája az a Kárász András Péter gordonkaművész lesz, aki a Mendelssohn Kamarazenekarnak is szólamvezetője.

Kováts Péter elmondta, idén több klasszikus zenekari est műsora is tematikus lesz: a nyitóhangversenyen, augusztus 1-jén, kedden Lucas Debargue zongoraművész adja elő Grieg a-moll zongoraversenyét, míg Szokolov estjén a huszadik századi amerikai zenekari zene lesz terítéken. A fesztivál harmadik estjén Richard Galliano, hangszerének legnagyobb élő legendája, a prémium lemezkiadó Deutsche Gramophone egyedüli harmonikaművésze lép fel, míg augusztus 4-én, pénteken az indiai Amjad Ali Khan, a sarod világhírű mestere koncertezik Veszprémben. A fesztivált az Auer trió hangversenye zárja vasárnap.

Kováts Péter kitért arra is, a fesztiválon minden évben reflektálnak Auer Lipót pedagógiai munkásságára: ezért kapnak szerepet közreműködőként fiatalok, pályakezdő művészek. Idén a program felvezetéseként, pénteken este a Hangvillában egy nemzetközi ifjúsági együttes adott koncertet, az est szólistája a veszprémi származású Hartmann Domonkos fiatal gordonkaművész volt. A fenti szándék jelenik meg abban is, hogy a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar is lehetőséget kap a bemutatkozásra: az együttes önállóan is fellép, valamint közreműködői voltak a péntek esti hangversenynek. Új szín a fesztiválon a már második évben meghirdetett, kifejezetten gyerekeknek szóló, Gyermekkuckó című, meseillusztrációval egybekötött koncert, amelyet Simon Izabella zongoraművész vezetésével és közreműködésével rendeznek meg.

A hangversenyek este nyolc órakor kezdődnek a Hangvillában, illetve a megyeháza Szent István-termében. Korlátozott számban még a fesztivál egyes koncertjeire kapható jegy, a fesztivál honlapján megtalálhatók a részletek a hangversenyekről. Az Auer Fesztivál fő támogatója a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. A rendezvényhez kapcsolódva a fesztivál nyitónapján adják át Auer Lipót szüleinek megújított házát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában